Rusija protiv blickriga NATO-a u Libiji

Ženeva, Brisel, Moskva: Američki, evropski i australijski lideri su predložili uvođenje zone zabrane letenja iznad Libije, uspešno primenjeno u Bosni i Hercegovini i severnom Iraku, kako bi sprečili libijskog lidera Moamera Gadafija da bombarduje svoje građane, ali se šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas suprotstavio, uz ocenu da je to „nepotrebno“.

 

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini je rekao da bi zona zabrane letenja sprečila Gadafija da napada sopstveni narod, javlja AP.

„Na Balkanu je imala važan rezultat – sprečila je Miloševićeve avione da bombarduju nenaoružano stanovništvo. Mislim da bi bila uspešna i u Libiji, jer bi sprečila bombardovanje područja koja nisu pod Gadafijevom kontrolom“, izjavio je Fratini rimskom listu Mesađero.

Lavrov je rekao da bi svetske sile, umesto uvođenja zone zabrane letenja, trebalo da se koncentrišu na punu primenu sankcija koje je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo protiv Libije.

Ruski ambasador u sedištu NATO Dmitrij Rogozin je izjavio da je „ozbiljna greška ukoliko neko u Vašingtonu traži blickrig u Libiji“, jer bi svaka upotreba vojne sile van zone odgovornosti alijanse bila tretirana kao kršenje međunarodnog prava.

Užurbano savetovanje atlanskih saveznika

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Ketrin Ešton i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen su jutros ponovo razgovarali o situaciji u Libiji, preneli su evropski izvori.

Oni su podvukli da za EU svaka vojna akcija za rešavanje libijske krize mora biti odobrena od Saveta bezbednosti UN.

Paralela: Bombardovanje Srbije 1999. bez rezolucije SBUN

U zapadnoevropskim medijima se međutim uveliko spekuliše da je, iako u svrhu humanitarne podrške izbeglicama iz Libije, već pokrenuta određena vojna intervencija, budući da u izvlačenju izbeglica učestvuju vojni avioni i brodovi, dok su brodovi američke šeste flote u vodama na domak Libije.
Ocenjuje se da bi britanske vojne baze na Kipru, kao i NATO baze na Siciliji bile od najveće koristi za takvu akciju.

U izveštajima se podseća i na to da je NATO bombardovao položaje bosanskih Srba pošto je SB UN u aprilu 1993. proglasio zonu zabrane letenja nad Bosnom i Hercegovinom.

Navodi se i da je NATO bombardovanje Srbije 1999. izvršeno bez odobrenja SB UN, već samo na temelju „tumačenja“ nekih ranijih rezolucija o zbivanjima u bivšoj Jugoslaviji, za koje je u NATO zaključeno da mogu predstavljati međunarodnu pravnu osnovu za NATO bombardovanje Kosova i Srbije.

Gadafijev sin negira napade na civile
 

Saif al-Islam, sin libijskog lidera Moamera Gadafija, negirao je danas u intervjuu britanskoj televiziji „Skaj“ da je režim njegovog oca napadao civile.

UNHCR: Više od 140.000 ljudi pobeglo iz Libije
 

Predstavnici Visokog komesarijata za izbeglice (UNHCR) rekli su danas da je iz Libije u Egipat i Tunis, od početka demonstracija protiv režima Moamera Gadafija, pobeglo više od 140.000 ljudi. 

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 01, 03, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *