EU uvela sankcije protiv Gadafija

Tripoli, Brisel: Evropska unija odlučila je danas da uvede embargo na prodaju oružja Libiji i da zabrani izdavanje viza i zamrzne imovinu libijskog vođe Muamera Gadafija i 25 njegovih najbližih saradnika ili članova porodice, izjavile su evropske diplomate.

 

Cilj mera EU je da ojačaju u subotu uvedene sankcije protiv Libije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Zabrane putovanja, zamrzavanje bankarskih računa, zabrana prodaja oružja i predmeta koji mogu služiti kao sredstvo represije“, su jednoglasno usvojeni na sastanku ambasadora dvadesetsedmorice u Briselu, rekao je jedan diplomata.

Spisak osoba obuhvaćenih ovim merama širi je od spiska UN, rekao je taj diplomata.

Gadafijevi avioni bombardovali skladišta municije

Libijski ratni avioni bombardovali su danas dva skladišta municije južno od Bengazija, koji je pod kontrolom opozicije, preneli su očevidci.

Avioni su napali skladište municije u Adžabiji, oko 100 kilometara južno od Bengazija, a napadnuto je i skladište municije u Radžmi, nedaleko od Bengazija, javila je agencija AFP.

Libijska opozicija očekuje kontranapad

Opozicione snage preuzele su kontrolu u nekoliko gradova na zapadu Libije i sada očekuju kontranapad snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju koje su opkolile grad Zavija, samo 50 kilometara zapadno od prestonice Tripolija.

„Učinićemo sve što je u našoj moći da odbijemo njihov napad do koga će sigurno uskoro doći. Borimo se za slobodu i spremni smo da damo život za nju“, rekao je bivši policijski major koji se pridružio pobunjenicima.

Američke pomorske i vazdušne snage oko Libije

Američke vojne pomorske i vazdušne snage raspoređuju se na lokacije oko Libije, izjavio je danas portparol Pentagona pukovnik Dejvid Lapan.

Prema portparolu Pentagona, razrađuju se razni planovi i nepredviđene situacije i američke snage razmeštaju se na lokacije koje mogu da obezbede fleksibilnost u trenutku kad budu donete odluke, javila je agencija Rojters.

AP: Haos u Libiji podstiče paniku na tržištima nafte

Libijska petrolejska industrija je u haosu za koji niko ne zna kada će prestati. Naoružane bande pljačkaju opremu sa petrolejskih instalacija, a britanski i nemački komadosi izveli su tajne prodore u libijsku pustinju da bi spasili radnike iz zabačenih kampova, javlja agencija Asošiejted pres (AP).

Rusija zahteva hitan prekid nasilja prema civilima

Rusija od Libije zahteva da hitno prekine nasilje prema civilnom stanovništvu, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, istupajući na 16. sednici Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, koja je počela u Ženevi.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 28, 02, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *