Otvaranje projekta o energetskoj efikasnosti

Čurug: Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković i predsednik opštine Žabalj Branko Stajić, prisustvovali su svečanom otvaranju projekta „Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava za primenu mera energetske efikasnosti“. Nosilac projekta je opština Žabalj, a partneri su opštine Temerin, Titel i Varvarin, kao i agencija Alma Mons. Projekat finansira Evropska unija u okviru programa Exchange 3.

        Stručnu podršku projektu pružili su Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine i Stalna konferencija gradova i opština. Ukupna vrednost projekta je 183.880 evra, učešće lokalnih samouprava je 10 procenata, a donacija Evropske unije je 165.492 evra. Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i korisnika budžetskih sredstava za racionalno korišćenje energije u svojim objektima i komunalnim uslugama i podsticaj lokalnog ekonomskog razvoja primenom mera energetske efikasnosti.

        Projekat će trajati 15 meseci, a uključiće edukaciju, nabavku IT opreme, organizovanje radionica za snimanje i praćenje potrošnje svih oblika energije, identifikaciju mogućih ušteda energije, predloge mera i projekata energetske efikasnosti. U toku projekta će biti uspostavljena kancelarija za gazdovanje energijom sa timom za energetski menadžment u sve tri vojvođanske opštine koje učestvuju u realizaciji ovog projekta. Na taj način će se opštinama, uz finansijsku pomoć Evropske unije, obezbediti okvir za smanjenje gubitaka energije i ispunjenje zakonskih obaveza, a u skladu sa uputstvima i metodologijom Ministarstva rudarstva i energetike.


         Radoslav Striković je istakao da se u Čurugu danas promoviše jedan veliki zajednički projekat, za koji su dobijena određena sredstva, a zadatak je da se u narednih petnaest meseci osnaži lokalna samouprava, sa ciljem smanjivanja potrošnje energije. Striković istakao da se očekuje da će se i uz pomoć zakonske regulative finansijski podržati ovakvi projekti.

 

         – Pored ovog projekta, ne teritoriji opštine Žabalj, gradiće se i prvo biogas – postrojenje, koje će proizvoditi električnu i toplotnu energiju. Ova opština pregovara i sa firmama koje žele da investiraju u žabaljsku industrijsku zonu, gde planiraju da grade biogas postrojenje, rekao je predsednik opštine Žabalj Branko Stajić. On je dodao da je potrebno u školama i drugim javnim ustanovama primeniti sve izolacione mere i izgraditi biogas postrojenje, a takođe, potrebno je i sačiniti energetski bilans opštine.
         Predsednik opštine Titel Milivoj Petrović je rekao da opština Titel već godinama primenjuje različite mere u oblasti energetske efikasnosti, poput projektovanja centralnog grejanja u javnim objektima, pre svega u školama i zdravstvenim ustanovama. Cilj ovog projekta je analiza svih troškova na nivou lokalne samouprave, koji bi se u primeni mera energetske efikasnosti mogli smanjiti.
        Predsednik opštine Temerin je istakao da je ovo prva energetski efikasna opština u Vojvodini, zahvaljujući projektu koji finansira Skupština evropskih regija – AER. Uz pomoć Vlade AP Vojvodine, priprema se izgradnja vrtića u Sirigu, koji će biti energetski usklađen, a takođe, napravljen je i plan za čitavu opštinu Temerin. Andraš Guston, predsednik ove opštine istakao je da je u Temerinu imenovan energetski menadžer.

Autor: Redakcija
Datum: 28, 02, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *