Kako protiv softverske piraterije u Srbiji?

Kršenje prava intelektualne svojine predstavlja jedan od značajnih problema ne samo u Srbiji već i širom sveta. Uprkos ogromnim naporima nijedna zemlja se nije efikasno izborila sa ovim problemom.

 

         U poređenju sa drugim zemljama piraterija u Srbiji je više rasprostranjena, što i nije neobično ako uzmemo u obzir da je do pre nekoliko godina korišćenje piratskog softvera bila sasvim normalna stvar. Pored toga, mali preduzetnici i pojedinci jednostavno ne mogu sebi da priušte legalan komercijalni softver koji im je potreban. Ako sagledamo faktore koji utiču na visoku stopu piraterije u Srbiji, postavlja se pitanje kako se uopšte na efikasan način boriti protiv softverske piraterije.
        Postoji mnogo razloga zašto je važno boriti se protiv piraterije, pa ću ja ovde navesti samo neke koje smatram važnim:

         Manje je investicija – niko neće ni pomišljati da investira u zemlju koja ne poštuje autorska prava. Znamo da je i jedan od uslova za ulazak u Svesku trgovinsku organizaciju ili EU poštovanje autorskih prava i borba protiv piraterije
Smanjen privredni razvoj cele zemlje – razvoj određenog programa ili pisanje knjige zahteva ulaganje vremena, novca i rada. Niko se ne bi ni upuštao u to da zna da njegova autorska prava neće biti poštovana. Ostali bismo uskraćeni za mnoge dobre proizvode i usluge.
         Nepostojanje podrške – ako program ne radi kako treba, ili niste sigurno kako da nešto uradite, možete kontaktirati njihovu podršku koja će vam pomoći. Ovo je naročito bitno za preduzeća koja imaju poverljive i bitne podatke koji mogu biti izgubljeni ili oštećeni.
         Smanjuje se mogućnost za širenje virusa – opšte je poznato da piratski programi i sajtovi predstavljaju idealan način za distribuciju virusa i drugih štetnih programa

        Drugo je pitanje kako se efikasno boriti protiv piraterije? Uprkos uvreženom mišljenju, a i na osnovu iskustava iz drugih zemalja, očigledno je da sila nije jedino moguće rešenje. Ogromne novčane kazne, striktna regulativa i jurnjava za uličnim prodavcima samo mogu dovesti do toga da pirati postanu kreativniji u nalaženju novih načina distribucije. Alternativa tome je korišćenje besplatnih aplikacija, koje često mogu uspešno zameniti komercijalne programe koji su najčešće u upotrebi.

        Vlada i Ministarstvo treba određenim merama, kao i na svom primeru, da promovišu korišćenje besplatnih ili Open Source programa. Mnogi ljudi nisu ni svesni da za sve ono za šta koriste piratski softver postoje odlične besplatne alternative. I to, pre svega, zato što se u našim nastavnim programima za srednju školu uglavnom pominju i uče komercijalni programi. Nastavnici i profesori često nemaju izbora, već da deci daju nelegalne kopije programa koje oni nose kući kako bi učili i vežbali za čas.

 

Kliknite ovde da biste videli tekst u celini na sajtu Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo »

 

Autor priloga je Sandrina Dimitrijević, čiji blog možete pročitati na adresi http://internetzanatlija.com

Autor: Redakcija
Datum: 28, 02, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *