Govor mržnje i sukobi u Zagrebu

Zagreb: Protestni skup veterana na Trgu bana Jelačiča u Zagrebu na kome se okupilo desetak hiljada učesnika iz Zagreba i drugih gradova protekao je uz obilje govora mržnje i antisrpske retorike, dok se deo mlađih učesnika protesta na Markovom trgu sukobio s policijom.

 

Više desetina pohapšenih demonstranata i velik broj povređenih, među kojima i novinara, dosadašnji je bilans sukoba policije i dela demonstranata koji su sa skupa veterana na Trgu bana Jelačića pokušali otići do Markovog trga gde su zgrade vlade i Sabora kako bi tamo ponovo protestovali.

Prema prvim informacijama iz traumatološke bolnice, stiglo je pet povređenih, od toga jedna osoba teže. U toj i bolnicama očekuju veći broj pacijenata. Policija je odvezla dvadesetak uhapšenih demonstranata, a u obračunu je nastradalo i nekoliko novinara Internet stranice net.hr i Nove TV.

U centru grada je velik broj policajaca, a nadleću i helikopteri.

Nećete vi rušiti našu hrvatsku državu

Situaciju je pokušao smiriti Branko Borković – Mladi Jastreb koji je, zajedno s drugim veteranima kao tampon došao između policije i demonstranata, ali njegove poruke „nećete vi rušiti našu hrvatsku državu“ i „ovo su moji saborci“ demonstranti nisu poslušali, a jedan od njih ga je i pljunuo.


Ustaška ikonografija

Sam protest veterana sa oko 10.000 učesnika uz i zastave, kao i uvredljive transparente i zapaljivu retoriku, kako protiv vlasti, tako protiv Srba, prošao je mirno.

Luksuz silovanja

Veteran Stjepan Mačković rekao je da se nisu borili da im „Srbi vode državu“, a Petar Janjić Tromblon, koji je nedavno ispitan kao osumnjičeni za ratni zločin u Vukovaru, zamerio je Hrvatskoj na tome što je dozvolila da ga sud ispituje.

„Vlada Hrvatske je sebi dozvolila luksuz da s potpisima na raznim dokumentima četnika meni dopusti silovanje na sudu u Vukovaru“, rekao je Janjić.

A ministar još u fotelji

Organizator skupa i ratni policijski komandant Željko Sačić, koga čeka suđenje za zataškavanje zločina nakon Oluje, rekao je da je vreme vladajućih prošlo.

„Zbog dilema tužioca Mladena Bajića i ministra pravde Dražena Bošnjakovića, naš nevini brat Tihomir Purda dan danas leži u zeničkom zatvoru i čeka izručenje svojim krvnicima iz ranih devedesetih, neshvatljivo, nedopustivo, nepravedno i sramotno. I taj naš ministar Bošnjaković još uvijek sjedi u svojoj ministarskoj fotelji“, rekao je Sačić.

Protest na trgu Bana Jelačića organizovalo je „Udruženje hrvatskih branilaca 1990-1996“.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 26, 02, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *