Dan otvorenih vrata Skupštine APV – Evropa, jedna zajednica, više identiteta

Novi Sad: U Skupštini AP Vojvodine danas je održana tradicionalna manifestacija Dan otvorenih vrata Skupštine APV sa temom «Evropa, jedna zajednica, više identiteta», koja je bila posvećena procesu evropskih integracija i značaju unapređenja i očuvanja nacionalnih identiteta, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

Domaćin manifestacije, predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, naglasio je da su u Evropskoj uniji svi u manjini i da su i najveća nacija, i najstariji jezik, i najponosniji članovi porodice sveta samo jedni od mnogih manjina u odnosu na sve ostale, odnosno jedni među jednakima.

„Evropa je tokom svoje istorije uvek je bila višejezična. Jezik je i danas važan elemenat izražavanja raznolikosti ljudske prirode, zbog toga treba sačuvati sve jezike. Ne možemo utvrditi redosled među njima, a ne smemo dozvoliti da se nijedan od njih izgubi“, istakao je predsednik Egereši i dodao da politika evropske višejezičnosti sve jezike tretira kao vrednost, bilo da je u pitanju zvanični jezik Evropske unije, regionalni ili jezik manjine.

 

Predsednik Egereši je rekao da poznavanje drugih jezika i kultura može da posluži kao sredstvo međusobnog razumevanja većine i manjine u stvaranju evropskog zajedništva, te da komunikacija na stranom jeziku otvara novi prozor prema spoljnom svetu i doprinosi stvaranju novih sposobnosti, kao na primer boljem razumevanju različitih kultura i njihovom posredovanju.

„U ne tako davnoj prošlosti, u školama se učio jezik sredine i ne vidim razlog zbog kojeg ponovo naša deca ne bi u školama, i jedini od drugih, učili sve te divne jezike kojima govori naša Vojvodina. To da se razumemo iako su nam maternji jezici različiti, to da učimo jedni o drugima kako bismo skladnije živeli, jeste vazduh koji Vojvodini daje život.I svi imamo obavezu da o njemu brinemo. Tu kompromis ne postoji“, poručio je predsednik Egereši.

Ambasador Republike Mađarske u Srbiji, Nj. E. Oskar Nikovic istakao je da pridruživanje Evropskoj uniji ne ugrožava ni državni ni nacionalni identitet. On je istakao da je odgovornost na državama da očuvaju svoje maternje jezike otvaranjem škola i kulturnih institucija. Nikovic je poručio i da je zadatak svih nas da ojačamo sopstveni identitet i da pored toga naučimo i druge jezike.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adriano Martins istakao je da EU ima za cilj da sačuva i podrži šarolikost jezika i kultura. On je rekao da pored 23 zvanična jezika u EU, postoji i 60 regionalnih, te da je svaki od njih vitalni deo kulturnog nasleđa jer bi zanemarivanjem samo jednog od njih došlo do velikog gubitka. Martins je istakao da u EU postoje programi za očuvanje jezika i konstatovao da se, kada je Srbija u pitanju, vidi politički napredak u oblasti unapređenja prava manjinskih zajednica.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Srđan Majstorović podsetio je na slogan EU „Ujedinjeni u različitostima“ naglasivši da ujedinjenje nikako ne znači i odricanje. Prema njegovim rečima, EU čuva i one identitete koji bi verovatno, bez podrške EU, u procesu globalizacije nestali. Majstorović je istakao i da će Srbija prenoseći iskustva Vojvodine u oblasti višejezičnosti, multikulturalnosti i multionacionalnost, biti dobar primer članicama EU.

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ Predrag Novikov, osvrćući se na identitet AP Vojvodine, istakao je da se, prema njegovom mišljenju, ljudi ne rađaju kao Vojvođani nego to postaju poštujući svoga komšiju druge vere, jezika i nacija. On je izrazio velika očekivanja otvaranjem vojvođanske kancelarije u Briselu i naglasio da jačanjem regionalnog identiteta, nacionalni identitet ničim nije ugrožen.

Šef poslaničke grupe manjina u Narodnoj skupštini Republike Srbije Balint Pastor podelio je sa posetiocima iskustva o stepenu ostvarivanja prava nacionalnih zajednica u Srbiji i Vojvodini i poručio mladima da čuvaju svoj maternji jezik i uče, kako svetske jezike, tako i jezike svojih komšija.


Nakon izlaganja uvodničara, usledila je diskusija među posetiocima o nacionalnom identitetu, maternjem jeziku i višejezičnosti. U diskusiji su učestvovali pokrajinski poslanici, predstavnci Saveta nacionalnih zajednica, a u najvećoj meri srednjoškolci i studenti koji su kroz svoja izlaganja poručili da se osećaju kao evropljani i da znanje drugih jezika pored svog maternjeg smatraju velikim bogatstvom. Mladi su podržali i programe poput Kampa tolerancije mladih podunavskih gradova i regija jer se na taj način upoznaju sa drugim jezicima i kulturama, razmenjuju znanja i iskustva i stiču nova prijateljstva.

Danu otvorenih vrata prisustvavali su i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Martin Zloh, sekretar Skupštine AP Vojvodine Milorad Gašić, predsednica Saveta nacionalnih zajednica Skupštine AP Vojvodine Leona Vislavski, predstavnici pokrajinske administracije, Univerziteta u Novom Sadu, nevladinih organizacija, studenti, srednjoškolci i građani.

Autor: Redakcija
Datum: 26, 02, 2011.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *