Nemci uvode novo gorivo E10

Bon: Od 2011. na pumpama u Nemačkoj će se točiti nova vrsta benzina – E10, i on bi najkasnije do kraja marta trebalo da „osvoji“ tržište u zemlji.

Obzirom na to da novi benzin, poseban po tome što sadrži deset odsto bio-goriva, ipak nije preporučljiv za sva vozila, Dojče vele je objavio najvažnije stvari koje se moraju znati o benzinu E10.

Slovo „E“ označava etanol, a „10“ označava procente etanola u svakom litru supera. Povećanje procenta etanola sa 5 na 10 odsto posledica je odluke nemačke vlade koja se zasniva na preporuci EU, da se na ovaj način smanji količina izbačenog ugljendioksida u atmosferu.

Kako prenosi nemački autoklub ADAC, E10 može da reaguje vrlo agresivno u dodiru s nekim metalnim i plastičnim delovima. Pretpostavlja se da ovo gorivo može da izazove i ozbiljna oštećenja motora.

Alkohol (etanol) nagriza aluminijumske delove. Alumijum se koristi za izradu blokova motora ili benzinskih pumpi. E10 može da nagrize i zaptivke i creva od plastike i gume.

Ukoliko se na crevima za dovod goriva stvore rupe, onda gorivo može da se izlije na vrele delove motora i da se zapali. Zato treba znati koji automobili podnose E10, a koji ne.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 12, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *