Uskoro izvozna dažbina za pšenicu?

Beograd: Ministarstvo trgovine i usluga uputiće početkom januara predlog Vladi Srbije za uvođenje izvozne dažbine za pšenicu u iznosu od pet dinara po kilogramu, kako bi se obezbedila stabilnost u snabdevanju domaćeg tržišta hlebnim žitom i brašnom i „amortizovao“ pritisak na rast cena, izjavio je Tanjugu resorni ministar Slobodan Milosavljević.

        „Od avgusta, zaključno sa novembrom 2010. godine, izvezeno je ukupno 370.000 do 380.000 tona pšenice, čime smo, i pored dovoljnog roda pšenice, praktično došli do maksimuma količine koju možemo da izvezemo iz Srbije, a da ne ugrozimo snabdevenost i stabilnost domaćeg tržišta“, kazao je Milosavljević.

        Što se tiče trenutne cene hlebnog žita, ona je dva i po puta viša nego prošle godine, rekao je Milosavljević, napominjući da je situacija slična i sa cenom kukuruza i ostalih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

        On je dodao su cene tih proizvoda u 2010. godini takođe vršile pritisak na poskupljenja i ugrožavanje kupovne moći i životnog standarda građana Srbije.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 30, 12, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *