U subotu na Spensu pita iz Jarka, pasulj iz Temerina

Novi Sad: Poslovno turistička manifestacija „Rogalj“ i susret poljoprivrednika pod nazivom „Dobar dan domaćine“, u organizaciji „Agroprofita“ i lista „Gazdinstvo“ iz Novog Sada, okupiće vojvođanske turističke i gastronomske priredbe.

        Zajednička promocija bića u subotu, 18. decembra u SPC Vojvodina u Novom Sadu. List „Dnevnik“ je medijski sponzor i u proteklih desetak dana predstavio je manifestacije koje su najavile dolazak. Siguran učesnik na na Spensu je Eko centar „Vodomar 05“ iz Temerina organizator šest Pasuljijada, koje po broju učesnika i poseti predstavljaju jednu od vodećih na području Vojvodine. Na susretu seoskih priredbi Vojvodine, u subotu na Spensu predstaviće se i aktiv žena Bački Jarak. Osnovan je pre 31 godinu. Prvo su se kao gošće takmičile širom Srbije na raznim kulinarskim manifestacijama, a zatim su shvatile da imaju dovoljno znanja i umeća da pravu gozbu naprave i u svom mestu. Prvu „Pitijadu“ organizovale su 2006. godine. U septembru ove godine, na „Pitijadi“ je bilo 33 ekipa iz cele Srbije. Osim ukusnih pita, na štandovima su mamilia i druga pomalo zaboravljena jela narodne kuhinje: od pasulja, proja, kljukuša, jelača, uštipci i posna jela.
        Na okupu će biti i organizatori Kupusijade, Pihtijade, Slaninijade, Kobasicijade, majstori kotlića… Organizovaće se okrugli sto na temu „Kako organizovati turističku ponudu – dan otvorenih vrata u mom selu“ i „Šta su putevi vina i kome su namenjeni“. Učestovaće i turistički poslenici, novinari i gosti iz Hrvatske, a pozvane su sve turističke organizacije iz Vojvodine. Razgovor je zakazan za subotu, 18. decembra, u 12,30 u amfiteatru Spensa.

Autor: Mile Milojević
Datum: 15, 12, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *