Popis stanovništva dogodine u aprilu

Popis stanovništva Srbije obaviće se od 1. do 15. aprila naredne godine i koštaće 2,7 milijardi dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

        Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Beogradu, popis će koštati 3,5 evra po stanovniku, što je jedna od najnižih cena u svetu.
        Troškovi popisa u zemljama bivše Jugoslavije iznose od 5,5 do devet evra, dok cene u EU premašuju 10 evra, a u SAD skoro 50 evra po stanovnika.
        U popisu će učestvovati više od 50.000 popisivača, pri čemu će njihovu obuku raditi 6.000 opštinskih instruktora.
        Iz RZS-a su naveli da će se ovoga puta raditi selekcija popisivača kroz testiranje, a svi koji budu odabrani će morati da poznaju teritoriju na kojoj će se raditi popis.
        Neke od novina u popisu, kako je rečeno, biće popisivanje lica sa invaliditetom, vanbračnih zajednica, ali i broja stanova i vrste energenata koja se koristi za njihovo zagrevanje.
        Prvi put će popis omogućiti sagledavanje računarske pismenosti u Srbiji, jer će doneti broj ljudi koji koristi računare, a biće popisivani i svi stanovnici koji su emigrirali i vratili se u zemlju. Utvrdiće se i broj izbeglica.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 09, 12, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *