Stižu penzije, u januaru povišica dva posto

Temerin: Isplata cele novembarske penzije za „samostalce“ počela je 3. decembra, prvog dela novembarske penzije za poljoprivredne penzionere u utorak, 7. decembra, dok će bivši zaposleni svoju prinadležnost, ako imaju tekuće račune, moći da podignu u petak, 10. decembra. Oni koji primaju keš na kućnoj adresi, poštara mogu očekivati od ponedeljka, 13. decembra. Iznos na čeku je isti kao i prethodni.

        Izmene zakona o penzijsko invalidskom osiguranju treba da budu usvojene do 22. decembra, kad zaseda Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda, pa Vladi Srbije ostaje malo vremena da se usaglasi sa sindikatima i po hitnom postupku ih prosledi Skupštini Srbije na usvajanje. Izvesno je da je u novi predlog uneta stavka da minimalna plata ne može biti manja od 27 odsto prosečne, te da se povećanje radnog staža kao uslova za penzionisanje žena odlaže za dve godine, s 2011. na 2013. godinu.
         Nikada penzionerima penzije nisu bile zamrznute više od dve godine. Od oktobra 2008. do januara naredne godine penzioneri su, zbog odluke da penzije ostanu iste, po računici penzionerskih organizacija, izgubili najmanje 20 odsto primanja. Zbog toga što su im penzije ostale iste, a cene otišle daleko iznad očekivanja, više od polovine penzionera smatra da prima „socijalnu pomoć“, a ne penziju koju su, radeći decenijama, pošteno zaradili.
        Inače januarska povišica penzija biće dva posto – umesto obećanih četiri.

Autor: Mile Milojević
Datum: 07, 12, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *