Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom danas će u Srbiji i svetu biti obeležen različitim manifestacijama, u znak podrške invalidnim licima koja, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, čine 10 odsto stanovništva.

        Pomoćnik ministra rada i socijalne politike Vladimir Pešić je rekao Tanjugu da u Srbiji živi oko 800.000 osoba sa invaliditetom, a više od 70 odsto njih je siromašno.
         Polovina materijalnih sredstava kojima oni raspolažu predstavljaju primanja različitih oblika socijalne pomoći – invalidnina, pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica, na materijalno obezbeđenje porodice, jednokratnu pomoć…
        Pešić je ukazao da, u cilju unapređena položaja invalida, to ministarstvo pruža podršku realizaciji i razvoju programa više od 500 organizacija osoba sa invaliditetom u Srbiji.
        „Tokom 2010. godine pružena je podrška radu organizacija osoba sa invaliditetom prvenstveno u razvoju lokalnih servisa i inovativnih usluga, od kojih su najznačajniji dnevni boravci, servisi tumača znakovnog jezika…“, dodao je Pešić.
        U sklopu obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić danas će svečano otvoriti prostorije Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom u Mutapovoj ulici u Beogradu. Takođe, Koordinacioni odbor invalidskih organizacija u Beogradu predstaviće aktuelne probleme.
         Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila je da je u poslednjih godinu i po dana u Srbiji zaposleno 5.290 invalida.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 03, 12, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *