Od seoskog turizma 10 milijardi dinara

Procenjeno je da sadašnji prihodi od seoskog turizma u Srbiji iznose oko 10 milijardi dinara, što predstavlja 16 odsto direktnog turističkog bruto domaćeg proizvoda, rečeno je na današnjoj prezentaciji nacrta Master plana razvoja seoskog turizma.

        Predstavnici španskog fonda MDG, preko koga se finansira progam razvoja seoskog turizma u Srbiji, istakli su u Privrednoj komori Beograda, da su od te sume, polovina prihodi od smeštaja, a ostalo su indirektni, ostvareni preko kupovine suvenira, hrane i sličnih stvari.

        U seoskim područjima postoji 32.000 ležajeva – registrovanih i neregistrovanih, od kojih je 10.000 kreveta u seoskim domaćinstvima.

        Oni su istakli da je svih 14 glavnih master planova za razvoj turizma, koji su do sada urađeni, fokusirano na razvoj seoskih sredina, kao što su Stara planina, Gornje i Donje Podunavlje, što uključuje i kulturne resurse i banje.

        Neki su proizvodi već razvijeni i postoje izgrađeni objekti koje treba koristiti, ali nedostaju organizovane zabave za turiste i ponuda aktivnog odmora.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 01, 12, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *