Nevolje pacijenata s grejanjem u titelskom Domu zdravlja

Titel: Sve do nedavno pacijenti nisu zapazili da su radijatori u Domu zdravlja u Titelu hladni. Kako temperature padaju u čekaonici je više „šetača“, nego li „sedećih“ pacijenata, čemu je doprineo pad vanjskih temperatura vazduha.

         Direktor Doma dr Ilija Marić je najupućeniji u probleme sa grejanjem. Prema njegovim rečima na kraju prošle grejne sezone, kada su kotao i instalacije „poslate na odmor“, proverom je utvrđeno da su otišli u ispravnom stanju. Pred novu grejnu sezonu obavljene su uobičajene hladna i topla proba kotla i instalacija i tom prilikom je došlo do pucanja jednog rebra na kotlu zbog zamora materijala. U Domu zdravlja se dvoume šta je povoljnije uraditi. Kotao koji je do sada bio u upotrebi radio je na ulje za loženje više od 36 godina. Kupovina novog kotla koštala bi zajednicu milion i 400 hiljada dinara, što bi bilo optimalno rešenje, kaže direktor. A, rasklapanje, odstranjivanje neispravnog rebra i ponovno sklapanje kotla koštalo bi oko 150 hiljada dinara. Međutim, niko ne garantuje da neće uslediti pucanje nekog drugog rebra od ukupno 34 koliko ih ima. Sve bi to iziskivalo ponavljanje postupka, nove troškove i mogućnost veće štete ako se dogodi u vreme najvećih mrazeva.
        Komisija DDOR-a precenjivala je štetu, a lokalna samouprava obećala je rešavanje problema u ovoj vanrednoj situaciji.
        Trenutno se u Domu zdravlja prostorije dogrevaju kvarcnim pećima, što dalje neće biti moguće ako se ostvare prognoze vremenskih prilika i temperature se spuste ispod nule.

Autor: Dragan Kolak
Datum: 30, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *