Rusija i Evropa na početku 21. veka

Titel: Društvo srpsko-ruskog jedinstva „Titel“ organizovalo je tribinu o Rusiji i Evropi na kojoj je sjajno govorio dr Dragan Petrović, mladi dvostruki doktor nauka, iz Beograda.

        U retko punoj i veoma posećenoj Plavoj sali titelskog Suda održana je tribina na temu svetskih odnosa u kojoj je centralno mesto zauzimala Rusija. Gost tribine bio je dr Dragan Petrović, Viši naučni saradnik na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, gde se u okviru međunarodnih odnosa posebno bavi Rusijom i postsovjetskim prostorom kao primarnom oblašću, a uz to i Francuskom. Da se radi o veoma obrazovanom čoveku govori i podatak da je uporedo studirao i diplomirao ekonomiju (1999), istoriju (2000), sociologiju (2000) i političke nauke (2002) na Univerzitetu u Beogradu. „Rusija na početku 21. veka – geopolitička analiza“ je doktorska disertacija kojom je doktorirao na PMF u Novom Sadu iz oblasti Političke geografije 2007. godine. Disertacija je, uz kasniju doradu, pretočena u knjigu, koja je i bila osnov za razgovore na tribini titelskog Društva srpsko-ruskog jedinstva. Dr Petrović je vrlo aktivan saradnik u naučnim časopisima, monografijama, enciklopedijama, naučnim zbornicima… Autor je dvadeset i dve knjige, a deset naslova sa tematikom o postsovjetkom prostoru, poklonio je Narodnoj biblioteci „Stojan Trumić“ u Titelu za odeljenje „Ruski kutak“ (u začetku).


        Tribina je imala tri povezana dela: Rusija, Rusija i Evropa i na kraju data je prilika slušaocima da se pitanjima i komentarima uključe, što su oni obilato i koristili.

Autor: Dragan Kolak
Datum: 29, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *