Pšenica na pola miliona hektara

Povoljne vremenske prilike u novembru omogućile su poljoprivrednicima da iskoriste „produženi“ optimalni rok za setvu pšenice, pa je sigurno da će setva hlebnog žita ove jeseni u Srbiji biti obavljena na više od 500 hiljada hektara, izjavio je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran.

Mada zvaničnih statističkih podataka još nema, prema izveštajima sa terena, pšenica je zasejana na više od 470.000 hektara, kazao je Prostran, dodajući da setva još uvek traje.

„Pšenica je tek 'bačena' u zemlju, pa ćemo o rodu, ukupnoj proizvodnji i bilansima moći da razgovaramo tek u julu, ali je veoma bitno što će 'cifra' od 500.000 hektara biti realizovana, jer ona ipak donosi neku sigurnost, i kada je u pitanju snabdevenost domaćeg tržišta i izvoz“, naglasio je Prostran.

„U tu setvu se intenzivno ušlo upravo u periodu novembra. Za prvih 15 dana tog meseca uspeli smo da uradimo veliki posao“, rekao je Prostran, dodajući da je ono što je do sada posejano, zbog visoke temperature i dobre vlažnosti zemljišta, „u dosta dobrom stanju“.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 21, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *