Čurug – noći mladih vina

Čurug: Tradicionalna manifestacija „Noći mladih vina“ se održava u Čurugu uvek u trećoj nedelji novembra, a organizator je Udruženje vinara i vinogradara „Boronj“ iz Čuruga.

        Posle berbe i ceđenja vina, zatim otakanja, ovo je prva prilika da se proba novo vino i da se oceni njegov kvalitet u ovoj fazi prerade te da se učine poboljšanja da bi se eventualno popravio kvalitet istog.
        Na današnju manifestaciju doneto je ukupno oko pedesetak uzoraka vina što domaćina što gostiju iz Melenaca i Dolova. Vina je ocenjivala komisija u sastavu dr Vladimir Puškaš profesor na tehnološkom fakultetu odsek za vina, dipl. ing. enolog Mirjana Popov iz Novog Sada i međunarodni sudija za vina Laslo Horvat iz Temerina.
        Predsednik udruženja Miroslav Stanimirov je pozdravio sve goste i poželeo im prijatan boravak u našem mestu i na manifestaciji. Takođe je rekao da je ovo tradicionalna manifestacija i da je ovoga puta malo promenjen program jer umesto dosadašnjeg sedenja za stolovima ovoga puta je posluženje po principu „švedskog stola“, a na meniju je bio roštilj. Posetioci su uz vaučer za hranu mogli da kupe i vaučer sa tri kupona i da glasaju za vino koje im se dopada. Vina koja su bila za ocenjivanje i degustaciju bila su obeležena šifrom da bi glasanje bilo što korektnije. Predsednik žirija dr Puškaš je pvogodišnja vina ocenio kao vrlo dobra i pozdravio to što i naši vinari prihvataju savremene trendove u proizvodnji, pogotovo što ova godina po vremenskim uslovima nije bila naklonjena proizvodnji grožđa i vina. Gosti su bili oduševljeni ovom manifestacijom, a posebno mogućnošću da i sami mimo žirija izaberu najpitkije vino. Po oceni žirija prvo mesto u kategoriji belih vina osvojio je Stevica Mirkov iz Čuruga, drugo mesto je osvojio Branislav Majski iz Čuruga, a treće mesto je osvojio Dragiša Gvožđen iz Melenaca. U kategoriji roze vina prvo mesto je osvojio Gavra Botić iz Čuruga, drugo mesto je osvojio Živa Milivojev iz Melenaca, a treće mesto pripalo je Žarku Isakov iz Melenaca. U kategoriji crnih vina prvo mesto je osvojio Branislav Majski iz Čuruga, drugo je osvojio Žarko Isakov iz Melenaca, a treće Radovan Miličić iz Čuruga. Svi nagrađeni su dobili diplome, pehare i medalje. Po oceni posetilaca najbolje vino je Rajnski rizling Zorana Simetića iz Čuruga. Celu manifestaciju su ulepšali tamburaši „Tiski cvet“ iz Čuruga, a posle dodeljivanja nagrada druženje je nastavljeno uz muziku i razgovore o vinu i grožđu i svi su poželeli da se ponovo okupe na nekom drugom festivalu vina.
        Svojim prisustvom ovu manifestaciju su uveličali i predsednik opštine Žabalj Branko Stajić, predsednica Saveta MZ Čurug Dragica Dragin, član opštinskog Veća Goran Anđelković, direktorka Turističke organizacije Žabalj Marija Čupić. Ovu manifestaciju su pomogli i mnogi donatori kojima se organizatori zahvaljuju.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 21, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *