Obeležen Dan Opštine Žabalj

Žabalj: Osmi novembar se obeležava kao Dan opštine Žabalj zbog toga što je toga dana 1918. godine opština oslobođena od Austro-Ugarske okupacije.

        Proslava je počela prethodnog dana kada je održan turnir u malom fudbalu osnovnih škola mesta opštine Žabalj, a u večernjim satima je otvorena izložba slika slikara Slobodana Bobe Stojanovića. Na sam dan slave, rukovodstvo opštine je bilo u hramu Svetog Nikolaja u Žablju gde je prisustvovalo Svetoj Liturgiji, a zatim i parastosu svim žrtvama iz Prvog i Drugog svetskog rata. Posle toga je predsednik Skupštine, Milorad Stepanov, sa delegacijom opštine položio vence na spomenike žrtvama ispred Svetog hrama i na spomenik Slobode u parku ispred osnovne škole.


        U 11 časova je počela Svečana sednica Skupštine na kojoj su zaslužnim građanima, društvima i organizacijama dodeljena priznanja i nagrade za rad.
        Posle uvodne reči, Stepanov je dao reč predsedniku opštine, Branku Stajiću, koji je pozdravljajući prisutne svima čestitao Dan opštine i podsetio na velike poslove koji su urađeni i koji predstoje da bi se poboljšao život građana. Svečanost je uveličao hor „Pastorala“ izvođenjem Himne i pesme „Srpkinja“, a i učenici muzičke škole izvođenjem kompozicija na gitarama. Zatim je Stepanov uručio nagrade i priznanja, a u ime nagrađenih se zahvalila Dubravka Dudić, direktor ONB „Veljko Petrović“ iz Žablja koja je jedan od dobitnika nagrade. Slikar iz Čuruga, Slobodan Boba Stojanović je iskoristio priliku da se obrati skupu i pozdravio to što je ove godine priznanja dobilo mnogo mladih što će im biti podstrek za dalji rad, takođe je predsedniku Stajiću uručio poklon svoju sliku oltara crkve Sv. Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu.
        Posle ovog zvaničnog dela druženje je nastavljeno uz koktel upriličen za ovaj svečani dan, a potpisnik ovih redova je iskoristio priliku da razgovara sa mladim dobitnicima priznanja.


        Učenik Vladisavljević koji je dobio nagradu za uspehe iz nauke je rekao: „Za ovo republičko takmičenje sam se pripremao skoro celu školsku godinu uz pomoć profesorke Mare Gluhajić. Velika mi je čast što sam osvojio drugo mesto na takmičenju i tako i sebe i školu koju pohađam svrstao u sam vrh.“ Takođe sam razgovarao i sa Marijom Pavlov učenicom osmog razreda OŠ „Miloš Crnjanski“ koja je za dve godine koliko se bavi boksom uspela da osvoji mnoge zlatne medalje na raznim takmičenjima. Ipak, najveći uspeh je osvojena srebrna medalja na ovogodišnjem prvenstvu Evrope u Francuskoj. Ona kaže da joj je čast što je dobila nagradu, a sada joj predstoje pripreme za državno i svetsko prvenstvo. Nemanja Kukić, dobitnik povelje, je višestruki prvak Vojvodine, aktuelni prvak Srbije u boksu i učesnik prestižnog međunarodnog takmičenja „Zlatna rukavica“. Na kraju sam razgovarao i sa učenicama SŠ „22. Oktobar“ iz Žablja koje su osvojile drugo mesto na kvizu RT Vojvodine „Koliko se poznajemo“ sa najviše osvojenih bodova u ovom takmičenju. One kažu da su se za takmičenje pripremale oko tri meseca uz pomoć svoje nastavnice, Natalije Mušicki.

Autor: Lazar R. Kaćanski
Datum: 09, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *