Mobilizacija ljudi i mašina u ataru

Temerin: Prva sedmica u novembru donela je izuzetno lepo vreme, s prolećnim dnevnim temperaturama. Ratari maksimalno koriste ovakve vremenske uslove. Poljski putevi omogućavaju kretanje teških poljoprivrednih mašina, kombajna i traktora. Sve će to doprineti smanjenju troškova goriva, maziva, pneumatike.

        Vlasnici mehanizacije i poljoprivrednih zadruga skidaju kukuruz i vade šećernu repu sa perifernih delova atara, a u slučaju kiše – moći će se raditi na njivama bližim asfaltnim putevima.
        U toku vegetacije prolećnih i industrijskih kultura na području opštine Temerin palo je ukupno 707 litara kiše po kvadratnom metru: u aprilu 64, maju 130, junu 196, julu 96, avgustu 124 i septembru 97 litara.
        Imamo li u vidu padavine u prva tri meseca i oktobru, nije teško izračunati da je palo gotovo 1.000 litara kiše po kvadratnom metru, dvostruko više nego što je uobičajeno.
        – Lepo vreme iskoristili smo za skidanje 40 hibrida kukuruza, 9 semenskih kuća, na parceli od 10 hektara. Predusev je bila šećerna repa. Prinosi se kreću od 12,5 do 14,5 tona kukuruza u zrnu po hektaru. Koristili smo semena Limagrain, Pioneer, Dekalb, Ragt, Raiffesen, As, Genetic, KVS i Syingenta hibride – ističe diplomirani agronom Laslo Tot, organizator proizvodnje u OZZ „Žunji-Silak“ u Temerinu.

Autor: Mile Milojević
Datum: 05, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *