Novi zemljotres u Kraljevu, noćas poginule dve osobe, uvedeno vanredno stanje

Još jedan zemljotres slabijeg intenziteta pogodio je jutros Kraljevo, javlja Radio Bum 108 iz ovog grada. Dve osobe su poginule u noćašnjem zemljotresu u naselju Grdice kod Kraljeva, potvrdio je Tanjugu ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Do pogibije je došlo kada se na bračni par starosti oko 50 godina, koji se nalazio u svom domu u ulici Tike Kolarevića, srušila betonska ploča. Preko 100 osoba se javilo kraljevačkoj Hitnoj pomoći ali su u pitanju lakše povrede.

 Okružni, opštinski i gradski štabovi civilne zaštite proglasili su vanredno stanje na području grada Kraljeva i formirali stručne komisije koje će obilaziti teren radi snimanja stanja nakon noćašnjeg zemljotresa koji je pogodio taj grad.

Gradonačelnik Ljubiša Simović je novinarima rekao da stručne komisije čine pravnici i inženjeri, ali je on, ipak, pozvao građane da svojim mesnim kancelarijama što pre prijave one objekte za koje se procenjuje da u njima nije moguće zanoćiti kako bi im se blagovremeno obezbedio smeštaj.

U pomoć su pritekli građevinski inženjeri iz Raške i Vranjačke banje kako bi se posao utvrđivanja oštećenosti objekata što pre obavio.

Simović je rekao da struje nema na teritoriji jedne četvrtine grda, a vodosnabdevanje je uglavnom normalno osim, u manjim delovima i u pojedinim zgradama.

Predsednik Skupštine Milomir Sljivić je rekao da neće sazivati za sada vanrednu sednicu lokalnog parlamenta, ali da su svim odbornicima data zaduženja da se angažuju na svojim teritorijama ili u preduzećima.

Aparati Seizmološkog zavoda Srbije registrovali su noćas u 01.56 snažan zemljotres magnitude 5,5 po Rihteru. Epicentar zemljotresa je 10 kilometara severno od Kraljeva, u dolini reke Gruže, kod sela Vitanovac, Vitkovac i Stubal, na putu Kraljevo-Kragujevac. Zemljotres se osetio u rejonu Beograda, samo blago u Novom Sadu, a dopisnici Tanjuga javljaju da se potres jače osetio  u Čačku, Kragujevcu, Jagodini, Valjevu, Užicu, …

Kako je Tanjugu saopšteno iz Zavoda, intenzitet potresa bio je  između 7 i 8 stepeni Merkalijeve skale, posle čega je usledilo još desetak naknadnih potresa za pola sata, od kojih je najjači, u 03:45 sati bio 3,2 stepena po Merkalijevoj skali.

Zemljotres je izazvao dosta materijalne štete u samom Kraljevu, na ulicama grada se može videti šut i srča od stakla, a ima i napuklih zidova na zgradama.

Po Rihterovoj skali – umeren zemljotres

Potres od 5,0 do 5,9 stepeni Rihterove skale se smatra umerenim. Udar te jačine može teško oštetiti loše izgrađene zgrade u malom području oko epicentra.

Godišnje se u svetu dogodi prosečno 800 zemljotresa te jačine.

Građani Kraljeva kažu da su im podrhtavali prozori, stradali su kuhinjski predmeti, posuđe i sl. Prema nekim izveštajima došlo je do prekida snabdevanja strujom i vodom u pojedinim delovima tog grada, a građani se žale i na prekid telefonskog saobraćaja.

Za Radio Novi Sad iz Kraljeva se jutros javio novinar TV „Melos“ Igor Tešić:

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 03, 11, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *