Jasne procedure o oduzimanju vozačke dozvole

Od sutra će se u Srbiji primenjivati pravilnici o načinu vođenja evidencije o kaznenim poenima i oduzimanju vozačkih dozvola, koji predviđaju uvođenje jedinstvenog registra za kaznene poene.

        Kazneni poeni izrečeni pravosnažnim odlukama nadležnih organa biće evidentirani u jedinstvenom registru, koji će se voditi u objedinjenom informacionom sistemu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).
        Poeni više neće biti upisivani u službene beleške, već će biti zavedeni u kompjuterski sistem.
        Kada vozač sakupi 18 poena, ostaje privremeno bez dozvole, a vreme do ponovnog dobijanja dokumenta potrebnog za vožnju nije ograničeno i može trajati duže od dve godine.
        Vozač kome je jednom već oduzeta dozvola zbog sakupljenih 18 bodova sledeći put će izgubiti dozvolu ako sakupi 15, pa zatim sa sakupljenih 12 poena.
        Poeni za saobraćajne prekršaje se poništavaju posle dve godine.
        Kada vozač dobije presudu o zabrani upravljanja vozilom zbog kaznenih bodova, prvo će morati da plati za sve prekršaje koje je učinio.
         Posle zaštitne mere, koju određuje sud, sledi 90 dana „mirovanja“, pa novi lekarski pregled i obavezna predavanja u Agenciji za bezbednost saobraćaja.
        Kada sve to završi, moraće da položi ispit iz bezbednosti saobraćaja i tek kada ispuni sve te uslove dobiće vozačku dozvolu nazad.
        Ako vozač napravi više prekršaja, kazneni poeni se određuju za svaki slučaj pojedinačno, a izriče se jedinstvena kazna, koja predstavlja zbir pojedinačno utvrđenih poena.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 31, 10, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *