Sindikati: Šteta za državu od prodaje "Telekoma"

Beograd: Jedinstveni sindikat Telekoma i Sindikat Telekoma „Srbija“ usprotivili su se danas prodaji te kompanije jer smatraju da ona treba da ostane u vlasništvu države.

        Rukovodstva dva sindikata su konferenciji za novinare ukazala da Telekom ne treba prodavati jer se na taj način gube sredstva iz državnog budžeta, kao i sredstva koja se slivaju u Fond PIO.
        Predsednik jedinstvenog sindikata „Telekoma Srbija“ Slavoljub Kandić rekao je da država ima koristi od „Telekoma“ zato što veliki deo dobiti te kompanije ide u njene ruke, a sponzoriše i razne sportske i kulturne manifestacije.
        „Privatizacijom nećemo dobiti kvalitetnije usluge jer u tenderskoj dokumentaciji budućem vlasniku te kompanije nije određeno koliko treba da uloži u investicije. Ako i bude ulaganja, to će biti samo u gradovima, ali ne i na seoskim i pograničnim područjima“, naveo je Kandić.
        Prema njegovim rečima, privatizacija će dovesti do povećanja pretplate usluga, što pokazuju iskustva privatizacije sličnih kompanija u okolnim zemljama, a mnogi podizvođači će biti u neizvesnosti kada je reč o njihovim investicionim programima.
        Kandić je dodao da bi prodaja „Telekoma“ i zaposlene stavila u neizvestan položaj u pogledu njihovog radnog statusa.
        Predsednik Sindikata „Telekom Srbija“ Miroslav Joksimović je istakao da „Telekom“ puni dve trećine svih državnih dividendi, a kompanija je dala i sredstava koja je PIO fond dodelio penzionerima kao jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 5.000 dinara.
         Joksimović je rekao da je pretplata usluge „Telekoma“ povećana kada je „Telenor“ dobio licencu za fiksnu telefoniju, a da se do prodaje očekuje još jedno povećanje cena.
        On je rekao da kompanija svesno drži monopol u fiksnoj telefoniji, ali samo radi očuvanja socijalnog mira, jer ne želi dodatno da opterećuje građane.
        „Iako je privatizacioni savetnik Siti grupa procenila da u Telekomu ne postoje tehnološki viškovi, to ne obavezuje novog vlasnika da ne otpusti jedan deo zaposlenih“, rekao je Joksimović i dodao da je zato u toku izrada socijalnog programa, ali nije mogao da precizira kolika će biti visina otpremnine.
        Predsednik konfederacije Slobodnih sindikata Srbije Ivica Cvetanović najavio je da će tokom današnjeg sastanka sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem biti reči i o privatizaciji Telekoma.
        „Prodaja 51 odsto akcija Telekoma je potpuno neargumentovana, a prodaje se zbog praznog budžeta Srbije, kao i izbora koji se očekuju 2012. godine, da bi novcem od prodaje mogao da se napravi neki autoput ili most, kako bi se produžio mandat Vlade“, rekao je Cvetanović.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 29, 10, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *