Susret posle 20 godina

Posle 20 godina generacija iz 75-e ponovo je sedela u osnovnoškolskim klupama.

        Usred buke velikogospojinskih noći, nezapaženo od javnosti, generacija đaka rođenih 1975. okupila se u prostorijama svoje osnovne škole da se podseti vremena kada su pre 20 godina poslednji put zatvorili vrata škole, kojoj nisu okrenuli leđa. Pre 10 godina bili su na okupu i, evo, po drugi su se 27. avgusta 2010. našli stari drugovi i drugarice u školskim klupama sa svojim učiteljicama i odeljenjskim starešinama. Uz pozdravne reči učiteljicama Mariji Prokin i Julkici Tomić i nastavnicama Milici Brenesel i Anđi Grujin poklonili su bukete cveća a nastavniku Draganu Kolaku flašu pića. Minutom ćutanja odali su poštu i setili se svojih preminulih učiteljica Živke Karanov i Ljiljane Lazarević i rano preminulog druga Dražena Dukića.
        Svoj žal što iz opravdanih razloga ne može da prisustvuje susretu iz Londona se elektronskom poštom javila Zuzana Hucki a pismo puno emocija pročitala je Jelena Ćuruvija. Nedostajao je i odeljenjski starešina Tomislav Đokić, koji je poslao pozdravno pismo sa pesmom Ločke razglednice.
        Ova generacija, za razliku od ostalih, obavezno školovanje završila je u jednom političkom sistemu a nastavila u drugom i prva su i jedina generacija ove škole koja se nije tradicionalno fotografisala za tzv. tabloe, već je uradila albume fotografija. Organizatori okupljanja, Jelena Ćuruvija, rođ. Petrović, i Milena Stanojković za svoje drugarice i drugove priredile su elektronsku foto-priču od zabavišta do „male mature“.
        Prilikom prozivke svaki od prisutnih je ukratko rekao o promenama koje su mu se desile a o onima koji nisu bili na prozivci govorili su organizatori. Prisutno je bilo nešto više od polovine đaka iz generacije. Iz kratkih biografija vidi se da su skoro svi završili srednju školu različitih profila, neki i fakultete. U karijeri je najviše napredovala Zuzana Hucki. Ona je posle završetka studija matematike nastavila obrazovanje u Londonu na Univerzitetu Iton, gde sada radi kao predavač u rangu našeg visokoškolskog zvanja docenta.
        U znak sećanja na ovaj sustret odeljenjski starešina Dragan Kolak je svakom od prisutnih poklonio svoju knjigu Čitulja Titelskog brega 1848-1849.
        Druženje je nastavljeno u hotelu Tisa.

Autor: Redakcija
Datum: 31, 08, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *