Narodna biblioteka „Stojan Trumić“ Titel proslavila 65. rođendan

Titel: Prigodnim prijemom za mnogobrojne zvanice, Narodna biblioteka „Stojan Trumić“ Titel proslavila je sinoć 65. godinu postojanja i rada u misiji kulture i obrazovanja.

        Direktor biblioteke Dušanka Buvač u svom uvodnom govoru istakla je da biblioteka danas raspolaže fondom od 22500 jedinica bibliotečke građe, a broj upisanih korisnika u Titelu i Mošorinu kreće se oko 500 čitalaca.
        Prvi okvir rada ove ustanove zadat još davne 1945. godine, mada tradicija čitanja u Titelu mnogo duža. Iako nije zabeleženo u zvaničnim dokumentima, prvu pismenost u naše krajeve i ljubav prema knjizi doneli su Rimljani i Dačani u XI veku, a sa organizovanim čitanjem se počinje 1871. godine osnivanjem Titelske čitaonice. Početkom prošlog veka u Titelu je radila srpska, mađarska i nemačka čitaonica, a između dva svetska rada postojale su školska i biblioteka Sokolskog društva. Sve knjige iz ovih ustanova objavljene od 1918. do 1941. početkom rada odnete su u Peštu ali nikad nisu vraćene u procesu restitucije.
        U poslednjoj deceniji rada iako je u samo nekoliko godina promenjeno čak 15 direktora, kako je posebno istakao viši knjižničar Dragan Kolak, urađeno je mnogo na popularizaciji manifestacije „Ćiriličke pismenosti i kaligrafije“, automatizaciji bibliotečkog poslovanja, instalirana je nova kompjuterska oprema i uveden besplatan Internet za članove, urađena je među prvima u državi implementacija KOBIS-a, tako da biblioteka postaje elektronski i virtuelni centar znanja i informacija lokalne zajednice.
        U sastavu Narodne biblioteke „Stojan Trumić“ trenutno se nalazi i Spomen galerija Stojana Trumića, osnovana 1980. godine, koja raspolaže sa 616 umetničkih dela ovog vrsnog ekspresioniste. Pored umetničkih dela ovde se nalazi veliki broj ličnih predmeta, slikarski pribor, diplome i priznanja kao i jedan deo lične biblioteke.
        Proslava značajnog jubileja iskorišćena je kao prilika da se otvori diskusija o osnivanju fonda čuvenog srpskog književnika i prvog titelskog narodnog poslanika Laze Kostića koji bi u budućnosti dodeljivao nagradu za političko besedništvo.


        Na kraju svečanosti posebna zahvalnost upućena je Lazaru Čurčiću, bivšim direktorima ustanove, predsedniku opštine Titel, Milivoju Petroviću i pomoćniku pokrajinskog sekretara za kulturu Milanu Miciću koji je biblioteci poklonio dve svoje knjige.


        U programu povodom dana biblioteke učestvovali su učenik srednje muzičke škole i virtuoz na harmonici, Milan Latinkić uz pratnju vokala, Vesne Mitić i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu poreklom iz Šajkaša, Gorana Raičević, koja je govorila o značaju čitanja, savremenoj književnosti i Milošu Crnjanskom čija neostvarena želja je bila da živi u Titelu.

Autor: Lj. Radanov
Datum: 29, 07, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *