Uručena priznanja predstavnicima Crvenog krsta Vojvodine

Novi Sad: Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši uručio je danas u Skupštini Vojvodine zahvalnice i priznanja predstavnicima opštinskih organizacija Crvenog krsta koji su organizujući dobrovoljno davanje krvi u svojim opštinama, odazivom stanovništva na ovaj humani čin premašili evropski standard.

         Obraćajući se prisutnima, predsednik Egereši je istakao da ove opštinske organizacije kontinuirano promovišu plemenitu aktivnost dobrovoljnog davalaštva krvi, a da su rezultati koji uveliko premašuju evropski prosek proistekli iz posvećene i koordinirane saradnje Crvenog krsta Vojvodine i i transfuzioloških službi.
         «Promocijom važnosti dobrovoljnog davalaštva krvi se, sa jedne strane spasavaju ljudski životi, a sa druge, ukida najveća razlika koja postoji izmedju ljudi – to je razlika izmedju zdravih i bolesnih. A činjenice govore – da bi se spasao ljudski život, samo za jednu operaciju na otvorenom srcu potrebno je čak osam davalaca krvi. Dobrovoljno davalaštvo krvi je veliki primer plemenitosti i dobrote, jer lekari procenjuju da je na svakih 100 sekundi potreban jedan davalac», rekao je Egereši. 
         Egereši je dodao i da posvećenost organizacija Crvenog krsta, transfuzioloških službi i lokalnih samouprava vidi kao korak ka ukidanju razlike između zdravih i bolesnih i naglasio da je to put da svaka sredina postane još humanija, i da cela Vojvodina postane humana i bezbedna zajednica.
          Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Atila Čengeri istakao je da je zdravstveni sistem Vojvodine na veoma visokom nivou, kao i da se na ovom području vrše najsavremenije medicinske intervencije poput brojnih transplatacija, koje su veoma zahtevne kada je reč o transfuziji krvi.
           «Ne samo da možemo da se pohvalimo da smo u prilici da ovakve intervencije obavljamo bez problema, nego smo na sreću u mogućnosti i da budemo solidarni i pomognemo i drugima kojima je krv potrebna», rekao je Čengeri. 
          Predsednik Crvenog krsta Vojvodine Boriša Vuković, zahvalio se opštinskim organizacijama Crvenog krsta Vojvodine na njihovom posvećenom radu i promociji dobrovoljnog davalaštva krvi, kao i svim ljudima koji su se odazvali na ovaj humani čin. On je naglasio da je u toku pošle godine u Vojvodini bilo 80 hiljada dobrovoljnih davalaca, odnosno 3,95 odsto, što je i evropski nivo.
           Predsednik Egereši uručio je priznanja organizacijama Crvenog krsta u čijim je opštinama odaziv na dobrovoljno davalaštvo krvi bio iznad pet odsto, a to su: Bački Petrovac, Bačka Palanka, Beočin, Inđija, Kanjiža, Kikinda, Novi Sad, Temerin, Vrbas i Žabalj.


           Zahvalnice su dobili predstavnici organizacija Crvenog krsta u Baču, Bačkoj Topoli, Malom Iđošu, Novom Bečeju, Odžacima, Pančevu, Senti, Sremskim Karlovcima, Subotici i Titelu, gde je odaziv stanovništva na dobrovoljno davanje krvi u protekloj godini iznosio između 4 i 5 odsto od ukupnog broja stanvonika. 

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 21, 07, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *