Beočin – Privreda

 

Privreda

Opština Beočin spada u red industrijski najrazvijenijih opština u Vojvodini, zahvaljujući fabrici cementa osnovanoj 1839. godine – najstarijoj i najvećoj fabrici cementa na Balkanu. Nakon vlasničke transformacije većinski vlasnik fabrike je multinacionalna kompanija Lafarge.

Opština Beočin može da se pohvali prisustvom još jedne velike inostrane kompanije – Alas Rakovac, deo Asamer holdinga -austrijske kompanije koja zapošljava preko 5000 zaposlenih u svetu, a našla je interes u našoj opštini kao vlasnik rudnika kamena.

Na teritoriji opštine Beočin, prema poslednjim podacima registrovano je 531 poljoprivredno gazdinstvo i 4 preduzeća.

Preduzeća, ustanove i druga pravna lica prema oblasti delatnosti, 30.06.2009. godine

okrug/
opština
Indus.
i rudarstvo
Poljoprivreda i ribarstvo Građevin. Saob.
i veze
Trgovina Ugosti. i turizam
Južnobački
okrug
748 319 275 146 1698 162
Beočin 9 5 2 5 26  
Ukupno Zanatstvo
i usluge
Stambeno-komunalne delatnosti Finansijske
i dr. usluge
Obrazov. i kultura Zdravstvo i socijalna zaštita Društveno političke organizacije
21286 62 32 695 2344 174 4932
328 1 2 9 52 5 108

 

Teritorija opštine Beočin ima:

  • pogodne prirodne uslove za razvoj poljoprivrede i ribarstva.
  • ima povoljan geografski položaj, umereno kontinentalnu klimu i pogodno zemljište za raznovrsnu poljoprivrednu proizvodnju (stočarstvo, ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo). Ova sredina ispunjava većinu zahteva za zasnivanje organske proizvodnje u poljoprivredi, pa bi to mogao biti pravac ulaganja. Intenziviranje livadarske proizvodnje, uz ulaganje napora za povećanjem proizvodnje i prinosa krmnog bilja na značajnim površinama potvrđuje da razvojni potencijal ukupne poljoprivrede opštine treba tražiti znatnim delom u stočarstvu.
  • veoma razvijeno vinogradarstvo, po čemu je ovaj kraj nadaleko poznat,
  • nekoliko lovišta
  • mogućnosti za razvoj ribolova i
  • mogućnosti za razvoj turizma, uz korišćenje prirodnih lepota reke Dunav i nacionalnog parka Fruška Gora.
  • mogućnosti za razvoj preduzetničke inicijative su u Opštini značajne, zasnovane pre svega na lokalnim prirodnim potencijalima, tržišnim tendencijama i usklađene sa razvojem poljoprivrede, industrije, turizma i ostalih realnih potreba stanovništva . Očekuje se veći interes za otvaranjem manjih pogona za remontnim uslugama i za preradu drveta.

Poljoprivredna površina prema načinu korišćenja, 2007.

grad/
opština
Ukupno Oranice i bašte Voćnjaci Vinogradi Livade Pašnjaci
Južnobački
okrug
541480 509403 4148 3569 9337 15023
Beočin 14965 10211 916 468 1143 2227

 

Prema katastarskim podacima, u ukupnoj teritoriji Opštine, površine 14.965 hektara poljoprivredno zemljište učestvuje sa 46,5%. Duga tradicija kao i povoljni uslovi za vinogradarstvo uticali su da u poslednje dve godine dođe do značajnog povećanja površina pod vinogradima. Autentično vino ovoga kraja je bermet. Tri proizvođača u opštini Beočin proizvode vino bermet, koje je zaštićeno oznakom geografskog porekla – vina „talijanski rizling“, „šardone“, „merlot“ i „neoplanta“.

Na teritoriji opštine, u Suseku nalazi se i ribnjak površine 140 ha. Smešten je u jednom dunavskom limanu, tako da se napaja vodom iz dunavskog rukavca putem kanala ili velikim pumpama kada je vodostaj Dunava nizak. U ribnjaku se gaje šaran, smuđ, štuka, amur, tostolobik i som. U jesen se vrši izlov ribe i godišnje se izlovi 12-15 tona ribe. Ribnjak pripada firmi „Ribarstvo“ Petrovaradin.

 

Investicije

U ovom momentu opština Beočin budućim investitorima može da ponudi prostor u industrijskom parku na površini od 20 ha zemljišta, sa kompletnom infrastrukturom, lukom i teretnom železnicom u sklopu kompanije „Lafarge“, niže cene komunalnih usluga i niže cene infrastrukturnog opremanja. Opština Beočin raspolaže sa slobodnim parcelama u industrijskoj zoni pogodnim za industriju i trgovinu.

Opštinska uprava Beočin je u saradnji sa Institutom za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda izradila važan dokument za razvoj opštine i buduće investitore- „Strategiju razvoja opštine Beočin“. Ovaj dokument takođe stoji na raspolaganju svim potencijalnim investitorima.

Vrednost zemljišta u Industrijskoj zoni i ostali troškovi prilikom izgradnje objekta.

  1. Vrednost ostalog građevinskog zemljišta za izgradnju privredno-proizvodnih objekata u Industrijskoj zoni (Tercijalne delatnosti I i II) i budućoj Industrijskoj zoni, a koje se prema opštinskoj Odluci o građevinskom zemljištu nalazi u VI zoni, je 296,00 din/m2. Cena je početna, a zemljište se daje u zakup na 99 godina.

    Prema dopuni Odluke o građevinskom zemljištu, obračunata cena za zakup ostalog građevinskog zemljišta umanjuje se za 70% za izgradnju privrednih objekata namenjenih za proizvodne kapacitete, koji su prema važećim urbanističkim planovima predviđeni na ostalom neuređenom građevinskom zemljištu. Neuređeno građevinsko zemljište se smatra ono koje nema pristupnu saobraćajnicu, vodovod, kanalizaciju, uslove za priključak na električnu mrežu i gde je potrebna nivelacija terena (velika nasipanja), a koje će uraditi budući investitor.
     

  2. Prilikom prijave radova za izgradnju privredno-proizvodnog objekta plaća se naknada za uređivanje građevinskog zemljišta koja za VI zonu građevinskog zemljišta iznosi 1.233,00 din/m2 neto korisne površine objekta.
     
  3. Ukoliko potencijalni investitor u novoizgrađenom objektu zaposli 20 lica naknada za uređivanje građevinskog zemljišta se umanjuje za 50% ako zaposli 20 do 50 lica naknada se umanjuje za 75%, a ako zaposli preko 50 lica, naknada se umanjuje za 90%.
     
  4. Po izvršenom zakupu građevinskog zemljišta na 99 godina i privođenjem istog nameni, plaća se godišnja naknada za korišćenje izgrađenog građevinskog zemljišta koja za 2009. godinu za VI zonu iznosi 11,50 din/m2.

Autor: Rade Aničić
Datum: 03, 07, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *