Temerin – Turizam

 

Turizam
 

DVORCI

DVORAC SEČENJ – Centar Temerina
Dvorac u Temerinu je spratni objekat jasnih stilskih karakteristika, elegantnog i jednostavnog baroknog klasicizma. Rezidencijalni plemićki objekat jedan je od retkih koji je sačuvan u gotovo izvornom obliku. Na terasi dominira ograda od kovanog gvožđa. U središnjem delu se nalazi se zastakljena terasa koju podržavaju šest stubova koji su naknadno dograđeni 1905. godine. Danas se u dvorcu nalazi tehnička škola. Park oko dvorca je pretvoren u školsko igralište i u gradski park. Pomoćni objekti, letnjikovac i fontana dvorca su pretvoreni u kafić. Nekada je celokupno imanje u okolini dvorca zauzimalo površinu od 13 jutara. Dvorac je značajno kulturno dobro.

BRVNARA – Bački Jarak
Bački Jarak , Glavna ulica; Tel: 021/ 525-059
Zavičajna muzejska zbirka etnološko – istorijskog karaktera, nastala je na osnovu inicijative kolonista iz Bosanske krajine, sa željom da se sačuva sećanje na zavičaj. U prizemlju je postavljena stalna etnološka postavka, kojom je predstavljena tradicionalna materijalna i duhovna kultura ljudi iz Bosanske Krajine. Pored brvnare na okućnici su postavljena i tri originalna objekta kupljena na prostoru Bosanske Krajine: zgradica za mladi bračni par, mlečar za držanje i spremanje mleka i mlečnih proizvoda i kuruzana-ambar.


IZLETNICKI TURIZAM

JEGRIČKA – Temerin
Vodotok Jegrička se prostire na području južno Bačke lesne terase, izmedu Velikog Bačkog kanala na severu i Dunava na jugu. Proteže se u dužini od 65 km, s pravcem zapad-istok, ulivajući se u reku Tisu. Vodotok je autohtona reka Bačke koja je uredenjem korita izgubila svoj prvobitan izgled. Protičući kroz 4 opštine (Bačka Palanka, Vrbas, Temerin i Žabalj) vodotok preseca važne saobraćajnice. Jegrička je proglašena za međunarodno značajno područje za ptice (IBA), kao i za biljke (IPA) i kanditat je za upis na listu Ramsarskih područja. Bogatstvo flore odlikuje se prisustvom 80 vrsta vodenih i močvarnnih biljaka, gde se izdvajaju zaštićene i ugrožene vrste sa Crvene liste flore Srbije (beli lokvanj, barska paprat, vodeni orašak, mešinka). U Jegričkoj je prisutno 20 vrsta riba od kojih su 14 autohtone. Najznačajnije predstavnici su: su smuđ, šaran, štuka, linjak i som.

STARI PARK – Temerin
796. godine grof Šandor Sečen kupio je naselje Temerin, gde je posle nešto kasnije izgradio Kaštel u baroknom stilu, koga okružuje park na teritoriji od 20 jutara. Od 1860. god. Kaštel je u vlasništvu veleposednika Antala Frenbaha, rodom iz Apatina, koji je okolni park sa svojim baštovanom Vince Sadlek preobratio u ukrasnu baštu, arboretum. Skoro 70 vrsta je posmatrano i viđeno na teritoriji parka. Ovde su se gnezdili mala ušara, slavuj, crvendać, obična zeba, veliki, srednji i sirijski šareni detlići, velika senica i senica plavić, crnoglava grmuša, kos. Tokom seobe jave se i svilenorepa kugara, drozd branjug, trešnjar, a takođe viđena je i šumska šljuka. Izgled parka obogaćuje i samo jezero u kome se nalazi prilično veliki broj nastanjene ribe.
 

LOVACKI TURIZAM

LOVAČKO UDRUŽENJE ''BAČKI JARAK''
Adresa: Mladena Stojanovića 38, Bački Jarak
tel: 021/845-333
LOVIŠTE KAMENI BUNAR
Adresa: ul. Novosadska 403,Temerin (LU ''Temerin'')
tel: 021/843-316

LOVAČKO DRUŠTVO ''FAZAN''
Adresa: Ulica JNA, Temerin
tel: 021/845-175

LOVAČKO UDRUŽENJE ''TEMERIN''
Adresa: Novosadska 38, Temerin
tel: 021/845-895
 

RIBOLOVACKI TURIZAM

RIBOLOVAČKI KLUB ''JEZERO''
Adresa: Novosadska 38, Bački Jarak

KLUB SPORTSKIH RIBOLOVACA ''JEGRIČKA''
Adresa: Bečejski put bb, Temerin
tel: 063/509-104
 

SPORT I REKREACIJA

SPORTSKA HALA
Adresa: Narodnog fronta 80, Temerin
tel: 021/845-175

TENISKI TERENI MARKOVIĆ DRAGOMIR
Adresa: Njegoševa BB, Temerin
tel: 021/846-034

 

VIŠE INFORMACIJA:

OPŠTINA TEMERIN
Temerin, Novosadska br.326
Telefon: 021/842-205
web: www.temerin.org

Autor: Rade Aničić
Datum: 03, 07, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *