Žabalj – Obrazovanje

 

Obrazovanje

Predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem bavi se Predškolska ustanova „Detinjstvo“ Žabalj sa objektima u naseljenim mestima Žabalj, Đurđevo i Gospođinci, dok se u Čurugu ovom delatnošću bavi osnovna škola „Đura Jakšić“. Predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem obuhvaćeno je 650 dece od kojih je 250 dece u celodnevnom boravku uzrasta 3 do 6 godina i 400 dece u poludnevnom boravku- zabavištu uzrasta 6 do 7 godina. Sva deca uzrasta pred polazak u školu obuhvaćena su predškolskim obrazovanjem. Rad sa decom odvija se na srpskom jeziku a u Đurđevu jedna grupa zabavišta nastavu izvodi na rusinskom jeziku koji kasnije nastavljaju osnovno obrazovanje na maternjem jeziku. U predškolskom obrazovanju zaposleno je 50 radnika.

Osnovnim obrazovanjem bave se 4 osnovne škole i to u svakom naseljenom mestu po jedna: OŠ „Stevan Divnin Baba“ Žabalj, OŠ „Đura Jakšić“ Čurug, OŠ“Jovan Jovanović Zmaj“ Đurđevo i OŠ“Žarko Zrenjanin“ Gospođinci. Osnovne škole su potpune sa nastavom od prvog do osmog razreda na srpskom jeziku a u Đurđevu pored srpskog jezika nastava se izvodi i na rusinskom jeziku od prvog do osmog razreda. Osnovne škole pohađa ukupno 2900 učenika organizovanih u 124 odeljenja od kojih je 47 učenika u 6 odeljenja sa smetnjama u razvoju. U osnovnim školama zaposleno je 235 radnika. Tradicija osnovnog obrazovanja duga je preko 270 godina.

Srednjim obrazovanjem bavi se Srednja škola „22 oktobar“ u Žablju osnovana pre 25 godina. Pored jednog odeljenja, van sedišta škole, Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, u školi se obrazuju učenici za zanimanja: mašinski tehničar u četvorogodišnjem trajanju i bravar, mašinbravar, metaloglodač, metalostrugar, automehaničar, mehaničar privredne mehanizacije i mehaničar gaso i pneumo energetskih postrojenja u trogodišnjem trajanju. Školu pohađa 357 učenika organizovanih u 14 odeljenja. Pored 150 učenika iz Žablja školu pohađaju i učenici iz ostalih naseljenih mesta opštine Žabalj. Nastava se izvodi na srpskom jeziku. U školi je zaposleno 44 radnika.

Redovne osnovne i srednje škole, 2006/2007. – kraj školske godine.

grad/
opština
OSNOVNE ŠKOLE SREDNJE ŠKOLE
Ukupno Odeljenja Učenici Ukupno Odeljenja Učenici
Svega Završili školu Svega Završili školu
Žabalj 4 121 2691 335 1 18 539 95


Specijalne škole i škole za odrasle, 2006/2007. – kraj školske godine.

grad/
opština
SPECIJALNE ŠKOLE
Ukupno Odeljenja Učenici
Svega Završili školu
Žabalj 4 9 75 8

Autor: Rade Aničić
Datum: 03, 07, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *