Žabalj – Turizam

 

Turizam

Položaj opštine Žabalj u odnosu na saobraćajne pravce je interesantan i specifičan. Za vrednovanje turističko-geografskog položaja značajan je i položaj u odnosu na veće gradske centre i sva naselja u kojima je potencijalna turistička masa. Teritoriju opštine okružujuje veći broj bačkih gradova, od kojih su najbliži veći Novi Sad, Zrenjanin i Bečej. Najveći broj očekivanih dolazaka turista, rekreativaca i drugih posetilaca može se očekivati iz Novog Sada, kao najvećeg grada i onih gradova kojima Jegrička, Mrtva Tisa i reka Tisa predstavlja atraktivno prirodno okruženje za lov, ribolov i rekreaciju.

Najznačajniji i za turizam najatraktivniji prirodni faktor na ovom prostoru je hidrografija. Prostor Jegričke, Mrtve Tise i reke Tise u hidrografskom pogledu predstavlja vrlo interesantan, raznovrstan i turistički atraktivan iz više razloga. Naime, flora i vegetacija ovog prostora, njen raritet i postojanje na vrlo malim površinama daje im snagu atrakcije i interesantnosti

Jedan od interesantnih pokušaja da se na ovim prostorima uradi nešto konkretno realizovan je se upravo ovih dana. Naime, neposredno pored reke Tise na 10-tak kilometara od Žablja izgrađen je golf teren sa pratećim objektima.Pri tom se vodi računa o tome da buduća vegetacija treba da se uklopi u postojeći ambijent i da doprinese očuvanju monumentalnosti prostora, a zajedno sa ostalim elementima koji se budu gradili mora očuvati ugled i lepotu svega postojećeg u okviru Spomen područja.

Religija

  • Crkva Svetog Nikole u Žablju
  • Crkva Snežne Gospe
    Rimokatolička crkva u Žablju
  • Crkva Svetog Vaznesenja u Đurđevu
  • Grkokatolički hram Rođenje Presvete Bogorodice u Đurđevu
  • Crkva Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Gospođincima
  • Grkokatolički hram Svetog arhangela Mihaila u Gospođincima
  • Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

Autor: Rade Aničić
Datum: 03, 07, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *