Konkursi Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova

Novi Sad: Povod za današnju konferenciju za novinare pokrajinskog sekretara za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslava Vasina je raspisivanje nekoliko konkursa ovog sekretarijata za dodelu bespovratnih sredstava, u iznosu od preko 12.6 miliona dinara, za finansiranje projekata namenjenih strateškim pravcima razvoja APV u oblasti unapređenja položaja i afirmacije stvaralaštva žena i mladih u Vojvodini, posebno žena na selu, kao i dodeli bespovratnih sredstava gradovima, opštinama i mesnim zajednicama, ali i neprofitnim organizacijama i udruženjima građana za finansiranje projekata u oblasti rada, zapošljavanja i ravnopravnosti polova.

        Predstavlajući konkurse pojedinačno, resorni sekretar Vasin je istako da se radi o finansijskoj pomoći koja možda nije velika, ali je ženskim organizacijama i aktivistkinjama izuzetno značajna. Prema njegovim rečima, za finansiranje projekata u oblasti unapređenja položaja i afirmacije stvaralaštva žena i mladih u Vojvodini izdvojeno je najviše sredstava, sedam milona dinara, što će omogućiti da se finansira 15 do 20 ovakvih projekata. 

Objasnio je da se može aplicirati samo sa jednim projektom za koji se dobija najviše 300 hiljada dinara. Ukupan iznos sredstava konkursa u oblasti unapređenja položaja i afirmacije žena na selu je tri miliona dinara, odnosno 50 hiljada po pojedinačnom projektu. Podsetio je da je do sada, u okviru redovnih aktivnosti sekretarijata registrovano skoro 300 ženskih udruženja, organizovani su značajni edukativni kursevi za pisanje projekata i aktiviran i organizovan rad seoskih udruženja u sferi etno i eko-turizma u Pokrajini. Vasin je izrazio očekivanja da će do kraja godine biti realizovano otvaranje prodajnih punktova za prodaju ženskih suvenira i rukotvorina na frekventnim mestima, kao i da će uskoro biti podeljeno 100-150 kompjutera ženskim seoskim udruženjima, koja bi bila umrežena i povezana sa sekretarijatom, ali i u međusobnoj komunikaciji.

Sredstva u iznosu od milion i dvesta šezdeset hiljada dinara namenjena su za gradove, opštine i mesne zajednice za finasiranje projekata u oblasti rada, zapošljavanja i ravnopravnosti polova naročito onih kategorije stanovništva koje se teško zapošljavaju, poput osoba sa invaliditetom, žena, mladih do 30 godina i lica starijih od 50 godina. Za neprofitne organizacije i udruženja građana izdvojeno je 1,4 milona dinara, a po pojedinačnom projektu dobija se 110 hiljada dinara. Konkursi će sutra biti objavljeni u listu „Dnevnik“ a nalaze se već na sajtu sekretarijata.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 02, 06, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *