Subvencije za otvaranje novih radnih mesta i samozapošljavanje

Novi Sad: Na konferenciji za novinare u pres sali Vlade Vojvodine predstavlljeni su konkursi Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova za dodelu subvencija za otvaranje novih radnih mesta i za samozapošljavanje u AP Vojvodini u 2010. godini.

        Radi se o javnom pozivu poslodavcima za dodelu subvencija za otvaranje novih radnih mesta, kao i o nezaposlenim licima sa evidencije Nacionalne slube za zapošljavanje u Vojvodini za dodelu subvencija za samozapošljavanje. Konkursi će biti objavljeni u utorak 27. aprila u listu „Dnevnik“, a naredne nedelje u listu „Poslovi“. Prijave na konkurs će se primati od 4. maja.
        Navedeno je da je visina subvencija za poslodavce 160 hiljada dinara po osobi u najnerazvijenim opštinama, Žitište, Plandište i Nova Crnja, a 130 hiljada dinara po osobi u nerazvijenim i nedovoljno razvijenim opštinama ( Irig, Kovačica, Nova Crnja, Opovo, Sremski Karlovci, Titel, Alibunar, Apatin, Bela Crkva, Žabalj, Žitište, Mali Iđoš, Novi Bečej, Odžaci, Sečanj i Srbobran ). Za ostale opštine predviđen je iznos od 80 hiljada dinara, uz dodatak od 50 hiljada dinara poslodavcu koji uposli lica koja se teže zapošljavaju, poput osoba sa invaliditetom, samohranih roditelja, žena, Roma, izbeglih i raseljenih lica, starijih od 50 i mlađih od 30 godina. 
       Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se nezaposlenom licu u jednokratnom iznosu od 160 hiljada dinara za obavljanje novoregistrovane delatnosti. Ukoliko se više nezaposlenih lica udruži (osim za osnivanje zadruga ) pojedinačno se podnose zahtevi za subvenciju od 160 hiljada dinara. Pravo podnošenja zahteva imaju lica koja su na evidencij Nacionalne službe za zapošljavanje u Vojvodini putem koje su završili obuku za samozapošljavanje.


        Pokrajinski sekretar za rad zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je da je nezaposlenost jedan od najvećih problema sa kojima se država u ovom momentu suočava. Kritikujući senzacionalističko i neprimereno pisanje pojedinih listova o ovom problemu, podsetio je da su prošlogodišnji efekti primenjenih mera omogućili da se kod nas zaustavi nezapolenost za razliku od drugih regiona i država u okruženju. Naveo je i da je prošle godine podsticajnim merama Vlade Vojvodine, na pokrajinksom nivou i Vlade Srbije na nivou cele zemlje, otvoreno 16.000 novih radnih mesta, što jasno govori kakvi su napori učinjeni da se nezaposlenost što više ublaži, u vreme kada je kriza zahvatila ceo svet. Vasin je naveo i da je ova godina počela blagim rastom nezaposlenosti u Vojvodini, gde je sada nezaposleno 207 hiljada lica, što više za nekih 7000 u odnosu na kraj prošle godine. – Pokrajinska vlada u ovoj godini izdvojila je vrlo značajna sredstva za rešavanje problema nezaposlenosti u iznosu od dve milijarde i 160 milona dinara, od čega će milijardu i 850 miliona će biti za finansiranje pripravnika koji su uposleni tokom prošle godine. Ostatak od 260 miliona biće usmereno upravo u programe samozapšljavanja, odnosno novog zapošljavanja, kazao je Vasin i izrazio očekivanja da će ovim programima biti otvoreno 2200 do 2500 novih radnih mesta. Takođe je izrazio uverenje da će u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavnje biti otvoreno između 8000 i 10000 radnih mesta, a preko Fonda za razvoj, Garancijskog fonda, programa Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj i sredstvima, koje će usmeriti Pokrajini Ministrstvo ekonomije i regionalnog razvoja, ukupan broj novih radnih mesta dostići i do 15000.
        O efektima mera koje je preduzela Nacionalna služba za zapošljavanje na početku ove godine govorio je Vladimir Srdić, direktor Pokrajinske službe za zapošljavanje, dok je  sa rezultatima na smanjenju nezaposlenosti u najvećoj Filijali Nacionalne slube za zapošljavanje u Vojvodini, Filijali Novi Sad, upoznao je direktor Siniša Natbantić. 

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 26, 04, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *