Hor „Milenko“ Čerević u novosadskoj Sinagogi

Novi Sad: U petak, 9. aprila, ljubitelji horskog pevanja, naročito ruskih crkvenih i duhovnih pesama, imali su priliku da uživaju u povratničkom koncertu hora iz Čerevića, obnovljenog pod imenom „Milenko“ pod vođstvom dirigenta i kompozitora, Čerevićana, Georgija Maksimovića.

        Čerevićki hor je 1992. godine odlukom Vladike Vasilija postao zvaničan hor Eparhije Sremske. Hor je nastupao i pred pokojnim Patrijarhom Pavlom i najvišim zvaničnicima Srpske pravoslavne crkve i bio na velikoj turneji po Rusiji.
        Poslednjih godina prošlog veka, odlaskom dirigenta Georgija Maksimovića, horsko pevanje u Čereviću doživljava stagnaciju.
        Maestro se vraća 2009. godine, a hor doživljava drugu mladost. Sremsko selo Čerević ima oko 3000 stanovnika i tradiciju horskog pevanja od 125 godina. Članovi hora su meštani, mahom amateri, ali u pristupu i izvedbi daleko van te kategorije.
        „Repertoar za veliki koncert u novosadskoj Sinagogi podeljen je u dva dela, prvi, duhovni, čine uglavnom ruske crkvene pesme, dok se drugi , malo „lakši“ i sastojao od starogradskih srpskih i ruskih pesama istog senzibiliteta“, rekao je dirigent Georgije Maksimović.


        Predsednik hora „Milenko“ Čerević, Dejan Ilić, dodao je da je veliki povratak čerevićkih „slavuja“ opravdao očekivanja mnogobrojnih posetioca.

 



Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 09, 04, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *