Saopštenje Radne grupe Vlade Vojvodine za praćenje pandemije gripa A H1N1

Novi Sad, 11. januar: Pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo i Radna grupa Vlade Vojvodine za praćenje pandemije gripa A H1N1, saopštavaju da se na današnji dan na teritoriji Vojvodine, na bolničkom lečenju zbog inficiranosti virusom gripa A H1N1, nalazi 163 pacijenta. U Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, Klinika za infektivne bolesti, smešteno je 36 obolelih osoba, dok ih je u Institutu za plućne bolesti Vojvodine 41.

        U bolnicama u Vršcu i Sremskoj Mitrovici nalazi se po devet pacijenata, Vrbasu jedan, Somboru četiri, Subotici osam, Zrenjaninu 11, Kikindi 12, a u Pančevu 32. Od posledica virusa gripa A H1N1 i komplikacija osnovnog oboljenja, juče je u Institutu za plućne bolesti Vojvodine preminuo pacijent (1950) iz Novog Sada. Situacija na teritoriji Vojvodine se i dalje pažljivo prati i preduzimaju se sve raspoložive mere za brzo dijagnostikovanje, izolovanje i medicinsko tretiranje obolelih od virusa gripa A H1N1.
        Sekretarijat za zdravstvo i Radna grupa Vlade Vojvodine za praćenje pandemije gripa A H1N1, prenose stanovništvu preporuke Instituta za javno zdravlje Vojvodine, da aktivno prate svoje zdravstveno stanje tokom epidemije gripe. U slučaju iznenadne pojave visoke temperature (preko 38°C) i suvog kašlja ili otežanog disanja, praćenog bolovima u mišićima i zglobovima, obolelim osobama se savetuje da prvo kontaktiraju  telefonom svog izabranog lekara u domu zdravlja.
         Obolelim osobama se savetuje da do postavljanja dijagnoze maksimalno izbegavaju kontakte sa zdravim osobama. 
         Opšte mere prevencije su:
  1. održavanje udaljenosti od najmanje jednog metra od bilo koje osobe koja ima simptome slične gripu,
  2. prekrivanje nosa i usta prilikom kijanja i kašljanja papirnim maramicama, koje odmah nakon upotrebe treba bezbedno odložiti,
  3. redovno pranje ruku sapunom i vodom ili brisanje vlažnim maramicama na bazi alkohola, 
  4. provetravanje prostorija u kojima se boravi.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 11, 01, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *