Muzej Mileve Marić Ajnštajn u Novom Sadu do kraja 2010.

Novi Sad: Ogranak Muzeja Grada, posvećen Milevi i Albertu Ajnštajnu, trebalo bi da bude otvoren u nekadašnjoj porodičnoj kući Marića u Kisačkoj 20 tokom 2010, saznaje Radio-televizija Vojvodine u Zavodu za izgradnju grada.

        U tom preduzeću navode da će u prvoj polovini ove godine rešiti stambeno pitanje porodice Kecman koja već pedesetak godina živi u delu kuće koji će prerasti u spomen muzej.
         Ni dve godine nakon što je naslednik Ajnšajnovih izrazio želju da gradu Novom Sadu pokloni deo kuće u Kisačkoj 20 kako bi se sačuvala uspomena na period kada su ovde živeli Mileva i Albert Ajnštajn, ništa se nije promenilo. Kuća se i dalje urušava, spomen table i dalje nema kod ulaznih vrata, a u tom delu kuće i dalje živi porodica Kecman čije stambeno pitanje treba da reši grad. To i otvaranje spomen muzeja jedini su uslovi koje je gradu postavio naslednik Bernard Cezar Ajnštajn.
        „Čekamo prve reakcije grada po tom pitanju. Naravno, svesni smo materijalne situacije u celom svetu, pa i u našem gradu, ali smatramo da takav projekat ipak treba forsirati i dovesti ga do kraja u što kraćem roku, jer mislimo da je on dobar i za privredni i turistički potencijal grada Novog Sada“, kaže za RTV advokat Ajnštajnovih,  Rajko Marić.
        U ZIG-u kažu da su veoma blizu rešenja.
        „Problem ćemo rešiti tako što ćemo…

Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 04, 01, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *