Nema viška u lokalnoj administraciji

Temerin: Reforme u oblasti sudstva, opštinske uprave, mesnih zajednica, ustanova, katastru, drugim oblastima – donele su velike probleme, pre svega onima koji ostaju bez posla.

       Temerin je posle 1962. godine ostao bez Opštinskog suda. Od 30 zaposlenih radnika, radno mesto zadržaće samo 12. Četiri sudije Opštinskog suda u Temerinu nisu reizabrane.
       Za razliku od mnogih lokalnih samouprava u Srbiji gde se tek pripremаju za određivanje viška zaposlenih u administraciji – u Temerinu nema prekobrojnih.
       To je, pored ostalog, u novogodišnjoj čestitki istakao Andraš Gustonj, predsednik opštine Temerin. Prve računice iz prošle godine pokazivale su da će biti 13 radnika viška, od ukupno 126 zaposlenih. Mađutim, zbog dobrovoljnog odlaska i drugih razloga i „popusta“ (opštine s izbeglicama, nacionalnim manjinama, malim brojem stanovnika) nema viška u opštinskoj upravi, ustanovama kulture i informisanja i mesnim zajednicama.


        Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi – predviđa da se na 1.000 stanovnika može zaposliti četiri radnika. To se odnosi na opštinske uprave, ustanove koje se finansiraju iz budžeta, privredna društva čiji je jedini osnivač opština. Ovaj zakon ne odnosi se na javna preduzeća, sektor obrazovanja, zdravstva i predškolske ustanove. Kod svakog zapošljavanja opštine moraju da traže dozvolu Vlade da zaposle nekog.

Autor: Mile Milojević
Datum: 11, 01, 2010.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *