Nadbiskup Hočevar čestitao vernicima Božić

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je danas Božić svim vernicima koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru – 25. decembra, dok je vernicima koji taj praznik slave po julijanskom kalendaru – 7. januara čestitao tradicionalnim pozdravom „Hristos se rodi – vaistinu se rodi“ i poželeo svima uspeh u 2010. godini.

        Hočevar je u poslanici ocenio kako danas nema mesta za iskreno strmljenje ka jedinstvu hrišćana i mir u svetu, kao ni za velike kulturne, duhovne i verske izazove. „I danas je veliki broj onih koji zatvaraju vrata srca i razuma za sve ono što donosi istinsku budućnost, istinsku slobodu, pomirenje i spasenje“, navodi se u poslanici.

        Hočevar je naveo da u srcima svakog od nas „često nema mesta za pojedine osobe, ljude i socijalne grupe ljudi, za određene nacionalnosti, duhovnosti, kulture ili poruke“.

        „U našim kućama, institucijama i društvima veoma često nema mesta za siromašne, invalide, bolesnike, stare i umiruće, za strance, izbeglice i pridošlice“, navedeno je u poslanici.

        Hočevar je ukazao i na činjenicu da „u tolikim srcima očeva i majki još uvek nema mesta za decu, a tolika već začeta ljudska bića se odbacuju“. On je kazao da se proslavljanjem Božića uvek budi nada u budućnost i potreba za bližnjima.

        „Svetkovina Božića je neizmerna svetkovina nikada poražene Božije ljubavi, veličanstveno slavlje svepreobražavajuće ljubavi Božje, najsjajniji snop svetla ljubavi u tami naše nemoći“, naveo je Hočevar u poslanici.

        Hočevar je tom prilikom predstavio i knjigu „Beogradska rimokatolička (nad)biskupija, njeni natpastiri i crkve kroz epohe – Od hristijanizacije do 1521. godine“ autora Zorana M. Jovanovića.

        Beogradski nadbiskup je kazao da ta knjiga predstavlja prvi tom trilogije i da je kapitalno delo o prisustvu Katoličke crkve na ovom prostoru. Hočevar je rekao da je knjiga nastala u želji za boljim promovisanjem identiteta Katoličke crkve u cilju jačanja dijaloga.

Izvor: rtv.rs

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 24, 12, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *