Uskoro zaštitnici pacijentovih prava

NOVI SAD: Do kraja godine u svim bolnicama i klinikama, kao i u domovima zdravlja, moraju biti otvorene kancelarije zaštitnika osiguranika. To će biti službenik Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, koji dobro poznaje medicinu, ali i zakonska prava koja svakom građaninu pripadaju, kada mu je potrebna lekarska pomoć.

zastitnik pacijentovih prava bolnica

 

Njima će građani moći da se obrate u svakom slučaju kada su nezadovoljni pruženom zdravstvenom uslugom: kada su pregledi zakazani u predugom roku, kada su vraćeni, jer je neki uređaj bio u kvaru, kada navodno na neki lek nemaju pravo i uopšte – kada im je uskraćeno pravovaljano lečenje. Takođe, moći će da se požale i na neljubazan odnos zaposlenih, ali i na nesavesno lečenje.

S obzirom na stanje u našem zdravstvu, ti službenici će, očigledno, imati mnogo posla, jer će o neispravnim uređajima, ili o nestašici lekova i medicinskog materijala morati da obaveste Republički fond za zdravstveno osiguranje. I to kako na osnovu svojih saznanja, tako i nakon pritužbi pacijenata.

Na pritužbe – bilo usmene, bilo pisane – zaštitnik osiguranika moraće da odgovori u roku od 5 dana. Ako u tom roku ne dobije odgovor na svoja pitanja i žalbe, građanin će moći da se SMS porukom obrati Republičkom fondu. Telefon na koji mogu da se šalju poruke je 064/8522-654. On će biti u funkciji od 1. januara naredne godine, jer svi zaštitnici osiguranika moraju najpre da budu izabrani na javnom konkursu, a prethodno će proći i odgovarajuće testove.

Kliknite ovde da biste videli vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija
Datum: 28, 11, 2013.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *