1. decembar – Svetski dan borbe protiv side

Novi Sad, 1. decembar: Povodom 1. decembra -Svetskog dana borbe protiv side, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo u Izvršnom veću AP Vojvodine, održana je konferencija za novinare.

        Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije, za 28 godina od kada je ova bolest registrovana u svetu, do sada je umrlo 25 miliona ljudi, a 33 miliona dece i odraslih živi sa HIV virusom, rekao je dr Rajko Bulatović, savetnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo.Današnja konferencija prema rečima dr Bulatovića je deo aktivnosti, koje se održavaju u našoj zemlji sa ciljem da se doprinese osnaživanju globalne borbe protiv ove opake bolesti. Pokrajinska komisija za HIV obrazovana je početkom prošle godine u čijem sastavu su najuticajnije ličnosti iz različitih medicinskih oblasti sa teritorije naše pokrajine, koje se bave HIV problematikom.
         U nastavku konferencije, predstavnicima medija obratio se dr sci med. Predrag Đurić, predsednik Pokrajinske komisije za HIV, saopštivši da je u Vojvodini trenutno registrovano 157 građana sa infekcijom HIV virusa.Ono što je posebno značajno, jeste da se od 2008. godine građani naše pokrajine sa pozitivnim HIV statusom mogu lečiti u Kliničkom centru Vojvodine. Dr Đurić je podsetio da je prvi slučaj ove bolesti u Vojvodini registrovan 1985. godine. Prošle godine je u našoj pokrajni zabeležen i prvi slučaj vertikalne transmisije HIV infekcije, odnosno infekcije novorođenčeta od strane HIV pozitivne majke, kao i još jedan slučaj u ovoj godini. Skori četvrt veka od pojave ove bolesti, nije bilo zaražavanja sa bolesne majke na novorođeno dete. Za poslednje dve godine svedoci smo dva slučaja u našoj pokrajini. U oba slučaja majke nisu znale za svoj HIV status. U skladu sa tim jedan od prioriteta HIV komisije u narednom periodu biće usmeren upravo na prevenciju vertikalne transmisije HIV infekcije. Podaci govore da izuzetno mali broj žena u toku trudnoće proverava svoj HIV status. Uspešnost mera kojima se reaguje kada je reč o HIV zaraženim trudnicama je ogromna. Rizik kod zaražene trudnice se kreće oko 35 procenata, odnosno svako treće dete od HIV zaražene majke biće HIV pozitivno, ukoliko se ne zna da je majka zaražena. Ukoliko se zna HIV status trudnice ovaj rizik se može svesti na svega 2 procenta. Bitno je da je trudnica na odgovarajućoj terapiji, da se porađa carskim rezom i ne doji svoju bebu, što rezultira time da u 98 odsto slučajeva  ne dođe do infekcije deteta. Najveći problem do sada bio je taj što ne postoji, kao što je to u razvijenim zemljama, uhodana praksa testiranja trudnica na HIV, ali isto tako i na Hepatit B gde je i pored zakonske obaveze o testiranju, u pojedinim delovima Vojvodine stopa trudnica koja se testira na ovu infekciju ispod 10 odsto, što je takođe veliki problem, kazao je dr Đurić.


         Docent dr Vesna Turkulov podsetila je javnost da je vrlo važno rano prepoznati ovu bolest, jer je u 65 odsto slučajeva prisutno kasno otkrivanje postojanja HIV zaraženosti. Bolest se obično otkrije kad već postoje manifestni znakovi, odnosno već odmakli AIDS. Svako otkrivanje na vreme, osobama sa HIV infekcijom omogućava da uz adekvatanu terapiju žive 20 i 30 godina kvalitetno ukoliko se prate i leče. Dr Turkulov je rekla da je kroz odeljenje za lečenje HIV u Kliničkom centru Vojvodine do sada prošlo 1.200 pacjenata.Svega polovina od ukupno registrovanih u Vojvodini se leči.U našoj zemlji postoji registrovano 11 lekova za HIV infekciju i ono što je bitno svi se nalaze na pozitivnoj listi. 
         Ovogodišnja kampanja povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS protiče u znaku podsticanja zemalja da ukinu kaznenu politiku i postupke koji mogu blokirati napore u prevenciji i kontroli HIV infekcije. Inače ovogodišnja kampanja protiče pod sloganom“Poveži se sigurno.Zaštiti ljubav. Koristi kondom“.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 01, 12, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *