Vozači pred novim zakonom – primena postepena

Novi Sad: Načelnik saobraćajne policije Policijske uprave Novi Sad Milovan Glođević izjavio je danas da još nisu doneti svi podzakonski akti za sprovođenje novog Zakona o saobraćaju, pa se može očekivati da će taj dugo očekivani zakon biti primenjivan postepeno.

         „Toliko je novih odredbi da je potrebno izvesno vreme da se s njima upoznaju vozači i drugi učesnici u saobraćaju, a da bismo im pomogli uskoro ćemo izdati brošuru o najvažnijim promenama u odnosu na dosadašnju praksu“, rekao je Glođević na konferenciji za novinare.
        Novi Zakon o saobraćaju, koji stupa na snagu 10. decembra, sadrži brojne novine koje bi trebalo da znatno povećaju bezbednost u saobraćaju, istakao je on.
        Ubuduće će biti zabranjeno korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje, osim ako su ruke slobodne, kao i posedovanje antiradarskih uređaja.
        Vozači će morati da imaju flouroscentni prsluk na sebi kada na otvorenom putu izađu iz zaustavljenog automobila, biće obavezni da i danju upale kratka svetla, zatim da smanje brzinu kroz naseljeno mesto na 50 kilometara na sat, da zaborave na alkohol i bahatu vožnju.
        Predviđena je probna vozačka dozvola za osobe s navršenih 17 godina, s tim da godinu dana ne smeju da voze noću, stalno moraju da imaju nekog iskusnog vozača pored sebe i da voze brzinom za 10 odsto nižom od dozvoljene.
        „Vozačka dozvola, inače, neće više biti stečeno pravo, već privilegija koja se može i izgubiti…

Kliknite ovde da biste pročitali vest u celini na sajtu rtv.rs »

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 01, 12, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *