Sigurna ženska kuća Novi Sad – Kako do pomoći

Ravnica.INFO vam u sklopu međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ predstavlja aktivnosti Sigurne ženske kuće u Novom Sadu.

        Osnovni kriterijum za prijem žene u Sigurnu kuću je nasilje: fizičko, seksualno, psihičko, ekonomsko.
       Kriterijumi su takođe određeni dominantnim karakteristikama ženine sveukupne životne situacije (ugroženost od nasilja i raspoloživi resursi zaštite), sa jedne strane, a sa druge stane, određenim karakteristikama njenog psihofizičkog statusa.   

Procedura dolaska

        U slučaju aktuelnog nasilja u porodici žene i deca smeštaju se u Sigurnu žensku kuću i pruža im se zaštita u vidu prihvatne stanice, pri čemu se vrši trenutni prijem žene i dece. U takvoj situaciji nije neophodno priložiti dokumentaciju koja je obavezna za prijem. Kada je u pitanju smeštanje žrtava nasilja u prihvatnu stanicu, stručni tim Sigurne ženske kuće je u obavezi da u roku od 10 dana izvrši potrebnu dijagnostiku i predloži određene mere i oblike zaštite za korisnicu.

        U prihvatilište Sigurne ženske kuće potencijalni korisnici dolaze po utvrđenoj proceduri koja podrazumeva ostvarivanje kontakata sa ženom van Sigurne kuće i utvrđivanje indikatora za smeštaj u Sigurnu kuću kroz struktuirani intervju. Kontakt sa ženom se uspostavlja preko lokalne mreže za prevenciju i zaštitu žrtava porodičnog nasilja, a prvi razgovor sa njom obavlja koordinacioni multidisciplinarni tim.

        Za detaljnije informacije posetite zvanični sajt – Sigurna ženska kuća Novi Sad.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 10, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *