Otvoren Ženski centar za rehabilitaciju zavisnika na Čeneju

Čenej, 7. decembar: Potpredsednica Izvršnog veća i pokrajinski sekretar za informacije Ana Tomanova Makanova otvorila je danas u Čeneju novoizgrađeni Ženski rehabilitacioni centar Udruženja za pomoć zavisnicima „Raskršće“.

        – Svi se slažemo da je čovek najveća vrednost, ali svakodnevne činjenice govore da često i nije tako. Najnovije istraživanje Izvršnog veća Vojvodine, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu pokazalo je da 98 procenata mladih srednjoškolaca zna gde da kupi drogu, a mnogi od njih su je i probali. To su alarmantni podaci i zato naše društvo mora da se zapita da li dovoljno pažnje posvećujemo svakom biću. Zato svi zajedno, aktivnije treba da se borimo protiv onog što je zlo. Zbog toga je i značajan ovaj rehabilitacioni centar, jer ovde će svoj prostor naći žene koje se odvikavaju od droge, pa i žene sa decom. Verujem da zajednički možemo da uputimo apel svima koji imaju odgovorne uloge u našem društvu, da zajedno – od zdravstvenih ustanova, socijalnih ustanova, civilnih udruženja i građana – doprinesemo i napravimo strategiju kako da čovek u ovom društvu zaista bude najveća vrednost, rekla je potpredsednica Ana Tomanova Makanova, nakon simboličnog presecanja vrpce za početak rada ovog centra.

        Ženski centar za rehabilitaciju zavisnika smešten je u Čeneju pored Novog Sada, u novoj, prostranoj i modernoj kući, gde može da bude smešteno 14 štićenica, koje se po programu „Raskršća“ leče od bolesti zavisnosti.
        Predsednik „Raskršća“ Saša Ivanović izjavio je da ovo udruženje radi već deset godina, da su i ranije postojali programi namenjeni ženama zavisnicama, ali da je nova kuća u Čeneju poboljšava i kompletira uslove za njihovu rehabilitaciju.
        Ana Tomanova Makanova čestitala je „Raskršću“ deset godina humanitarnog rada i pozvala medije da borba protiv narkomanije stalno bude tema, da uvek, svaki dan, prozivaju nadležne da odlučnije i odgovorno rade i bore se protiv zla: – Jer, radimo za nas, radimo za budućnost. A budućnost treba treba da ima čoveka kao najveću vrednost.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 07, 12, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *