Obeležen Svetski dan dece

Novi Sad, 20. novembar: Povodom Svetskog dana deteta, pokrajinska sekretarka za demografiju i socijalnu politiku Novka Mojić je danas održala sastanak sa direktorima predškolskih ustanova AP Vojvodine.

        „Generalna skupština UN donela je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, što je i povod današnjeg sastanka. Direktori predškolskih ustanova jesu najpozvaniji da govore o deci i njihovim pravim potrebama , jer su u direktnom kontaktu sa najmlađima i najbolje prepoznaju njihove interese“, istakla je resorna sekretarka. Sekretarijat je štampao knjigu „Dete ima pravo da zna svoja prava“, koja sadrži objašnjenja svih članova Konvencije uz prilagođene stihove i ilustracije zajedno sa originalnim tekstom Konvencije. Knjiga je štampana na svim jezicima koji su u zvaničnoj upotrebi u Vojvodini.Sekretarijat svake godine pokrije ovom publikacijom po jednu generaciju predškolaca u Vojvodini. Svake godine podeli se po 20.000 knjiga, što predstavlja doprinos Sekretarijata na upoznavanju dece sa svojim pravima, kao i njihovih roditelja, odnosno vaspitača i svih profesionalaca koji se bave poslom vezanim za decu, kazala je Novka Mojić.
         Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku je u skladu sa datumom koji se danas obeležava, pripremio po šesti put za predškolce vojvođanskih vrtića slikovnice „Sestru i brata želim“ uz 700 kompakt diskova sa nejlepšim dečjim pesmama Minje Subote, čime Sekretarijat nastavlja akciju i utiče na razvijanja svesti o populacionoj politici već od najranijeg uzrasta.Takođe, svaka prva beba u Vojvodini dobiće i jednu od 10.000 štampanih primeraka publikacije „Uspomene prve bebe“.


         Tokom današnjeg susreta, bilo je reči i o problemima sa kojima se direktori predškiolskih ustanova u Vojvodini susreću. Kako je istaknuto, nepostojanje zakona u ovoj oblasti jedna je od najvećih prepreka da se ova izuzetno značajna oblast uredi.
         Novka Mojić je istakla da će se sve mere koje je Sekretarijat imao preneti na sledeću godinu i za 2010. godinu najavila i jednu novu meru, a reč je o uvođenju materinskog dodatka.
          Inače, pre pola veka, Generalna skupština usvojila je Deklaraciju o pravima deteta, a istog dana pre dve decenije Konvenciju o pravima najmlađih, dok se kao univerzalni dečiji dan ova dva datuma obeležavaju od 1990. godine u skladu sa čim su države potpisnice dužne da svakom licu ispod 18 godina obezbede sva prava koja su ovim dokumentom utvrđena. Među ovim pravima pod koja je potpis stavila i naša zemlja, su zabrana diskriminacije prema rasi, boji, polu, veroispovesti, jeziku, političkom i drugom uverenju, poreklu, imovinskom stanju i onesposobljenosti.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 20, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *