Veće doznake i štednja iz dijaspore

Temerin: Na osnovu ukupnih doznaka od januara do septembra ove godine, u Srbiju se slilo 2,4 milijarde evra iz dijaspore, ili od gastarbajtera, što je 44 odsto više nego lane, ističu u Narodnoj banci Srbije.

 

        Naši građani koji rade u inostranstvu šalju sve više novca u zemlju. Osim što pomažu najbližima u familijama, gastarbajteri sve više štede u domaćim bankama, jer su kamate najveće u Evropi. U poslednjih pet godina devizni priliv od ukupnih doznaka iznosio je 11,8 milijardi evra. Najviše deviza stiže iz Nemačke, gde je najveći broj naših ljudi na privremenom radu, ali i iz Irske, jer je iz ove zemlje najjeftiniji transfer deviza.
        Popisom iz 1981. godine statistički je utvrđeno da je na privremenom radu u inostranstvu bilo 747 stanovnika iz opštine Temerin, 544 aktivna i 203 članova porodice. Najviše gastarbajtera imao je Temerin 569, Bački Jarak 152 i Sirig 36. U Saveznu republiku Nemačku otišao je najveći broj mladih: 508, Austriju 104, Švajcarsku 30, Francusku 14, Švedsku 12. Kanada, Švajcarska i SAD su takođe bile obećane zemlje. Razlozi odlaska na rad u druge zemlje uglavnom su bili ekonomsko-socijalne prirode. Otežane mogućnosti zapošljavanja krajem šezdesetih godina prošlog veka, niski prihodi lica bez stručne spreme, ali i sa zanatima – naveli su ih da ekzistenciju potraže u evropskim i vaneevropskim zemljama.

Autor: Mile Milojević
Datum: 20, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *