Promocija knjige „Modeli funkcionisanja sporta na nivou lokalne samouprave"

Novi Sad: U prisustvu predstavnika brojnih sportskih organizacija, među kojima su bili predstavnici sportskih saveza gradova i opština zaduženi za sport, Sportskog saveza Vojvodine, Pokrajinskog zavoda za sport i pokrajinskih granskih saveza, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu danas je promovisana knjige „Modeli funkcionisanja sporta na nivou lokalne samouprave“ autora dr Milorada Dokmanca.

        Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjeg zalaganja Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu i nastala je na inicijativu i kroz redovni kontakt sa predstavnicima lokalnih samouprava. U tranzicionom periodu, kada često nedostaju finansijska sredstva, svaka opština teži da napravi što bolja rešenja za organizovanje sporta na lokalu. Postoje mnoga rešenja i mnoga lutanja u ovoj oblasti.

         –  Autor dr Milorad Dokmanac utkao je svo svoje bogato iskustvo u ovu knjigu i osvetlio jednu veoma obimnu oblast – rekao je Dulić.

        – Ona je kapitalno izdanje i predstavlja prvi korak u postavljanju sistema funkcionisanja sporta na nivou lokalne samouprave. Iz tog razloga, svako ko dođe na mesto sa kojeg će biti odgovoran za sport na opštinskom nivou, imaće pred sobom model na koji način da upravlja tim složenim sistemom. Međutim, ponuđena rešenja  nisu „sveto pismo“, pa svaka lokalna samouprava može i trebalo bi da, na temeljima ovih modela, napravi svoj model funkcionisanja sa svim svojim specifičnostima, rekao je pokrajinski sekretar za sport i omladinu Modest Dulić, predstavljajući „Modele funkcionisanja sporta na nivou lokalne samouprave.“ Dulić je izjavio da se već planira novo izdanje knjige, koje će uslediti za par godina, kada stignu odgovori iz lokalnih samouprava o efektima sporovđenja ponuđenih modela. U tom budućem izdanju pripremiće se tri-četiri isprofilisana modela funkcionisanja sporta – dakle, rešenja koja će biti rezultat primene u praksi.

         Pokrajinski sekretar najavio je još jednu aktivnost koja će biti završena do kraja godine. To je pokrajinska kategorizacija sportova, na osnovu koje će biti planirano i finansiranje naredne godine.

Autor: Redakcija Ravnica INFO
Datum: 18, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *