Kuće arhitektura Termovi Gongovi

Tremove, gongove

iliti …. kako ih sve još krste (o čemu je već bilo govora).
 


Novi Slankamen


U Šajkašu


Mladenovo


Natkriveni prolaz u koji se moglo ulaziti pravo sa ulice, ne zalazeći u dvorište – da se obuća ne zaprlja (naročito kišne dane i u zimsko doba) pripada istovremeno kući i dvorištu.

Sem praktične namene, gong je bio i ambijent koji su domaćini uredjivali da ulepšaju svoju kuću, za sebe a i da se pokažu pred drugima.
 


Bačinci


Ušavši u dvorište u Bačincima jednim pogledom sam mogao obuhvatiti stvarnost, sadašnjost i budućnost našeg sela.

Velika, domaćinska kuća, čardak od najmanje 20 metara dužnih (uslikan, al prazan), betonirana avlija veličine omanjeg fudbalskog igrališta, nastrešnice sa mehanizacijom… I gong sakriven cvetnom zavesom.

Al tragova da se tu odvija život baš i nema.
 


Od ukućana – samo deda, tu negde moja generacija. Pomogao sam mu da udruženim snagama skinemo neki deo sa traktora (koji bi mladji sami časkom skinuli). Usput sam čuo da je u kući sam, da su mladji u gradovima. Dodju ponekad da i oni nešto u velikom domačinstvu porade.

Po svemu se vidi: svega ima, al čeljadi nema!

Ne vredli lamentirati nad sudbinom sela; ne zanositi se da se može sačuvati selo onakvo kakvog ga mi stariji još znamo. Progres, ono što vreme nosi ne može se sprečiti (bar ne trajnije). Domaćinstvo u farmerskoj poljoprivrednoj proizvodnji sigurno neće izgledati kao vojvodjanska paorska domaćinstva.
 


Savino Selo


Surduk


U Surduku smo zašli u negdašnje pravo paorsko gazdaško domaćinstvo. Kuća je sa početka XX veka. Sada u njoj potomak-penzioner, sa akademskim zvanjima i karijerom, Provodi letnje dane u miru rodne kuće i sela; čuva kuću od prebrzog propadanja i porodični špicnamet od zaborava.
 


Kovilj


Kuća u Kovilju, rekao nam je domaćin, je izgorela dobrim delom u Buni 1848. Ni on nije znao da li su masivne grede postavljene posle požara ili su ga preživele.
 


Kao što je sve češći slučaj, u novim kućama se živi, a stare se čuvaju kao pomoćni objekti ili iz čiste nostalgije i pijeteta prema rodnom pragu. Tako je i u ovom koviljskom domaćinstvu.
 


U Zmajevu


A služe gongovi i da se u njima proluftiraju table slanine iz špajza, perje ostavljeno za jastuke …
 


Mošorin. U istoj ulici sam video još nekoliko gongova sa stubovima i gredama napravljenih rukom isog majstora.


Gongovi su najčešće mesto na kome su bile postavljene pletene stolice, udešeno za odmor u hladu. Ali, ne sećam se da li sam ikada video da se za odmor i koriste. Teško da uz domaćinstvo i kuću ima i vremena za odmaranje i uzivanje u ambijentu.

Autor: Nenad Glišić
Datum: 15, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *