Kuće arhitektura Badža

 

BADŽA

Otvor na zabatu koji služi za propuštanje spoljnjeg svetla u tavansku prostor – potkrovlje meni je bio poznat kao badža. No, taj naziv se koristi najčešće u jugoistočnom delu Bačke i susednim mestima Banata, kako se kaže u knjizi 'Terminologija kuće i pokućstva u Vojvodini' Gordane Vuković.
 


Gardinovci – jugostočna Bačka, tj. Šajkaška


Gospođinci – kuća iz 1890-te


Pačir – severna Bačka


Najrasprostranjeniji otvori na zabatu služe samo osnovnoj nameni – propuštanju svetlosti, i eventualno provetravanju.

Sećam se da se do masovnije izgradnje silosa i sušara i otkupa pšenice odmah posle žetve, tu negde do 70-tih, pšenica najčešće nosila na tavane, prostirala po podu, prevrtala svakodnevno drvenim lopatama i tako sušila. Kada je na tavanima ostalo pšenice i tokom zime, badža se obično zatvarala ciglom ili džakćetom punjenim slamom da golubovi ne naprave preveliku štetu. To se radilo i da ptice ne bi kljucale šunke i kobasice koje su se na tavanu čuvale.

Pored ovih badža, koje služe samo osnovnoj nameni pa i nemaju neki poseban izgled, slikao sam i otvore koji imaju, sem osnovne namene i estetsku.
 


Na ovoj kući u Pačiru je prelaz od običnog otvora ka onima koji ukrašavaju kuću.


U srednjoj Bačkoj (od Srbobrana ka Bačkoj Topoli) nailazio sam na otvore na zabatu koji nemaju mnogo sličnosti sa ovima na prvim slikama.
 


Srbobran


Srbobran


Srbobran


Mali Iđoš


Lovćenac


A u Lovćencu sam video veći broj otvora na zabatu koji predstavlju pravi ukras kuće.
 


Lovćenac


Lovćenac


Lovćenac


Sem naziva badža, badžura, ili u Banatu raspostranjenog naziva buša, pa i rupa, jama, i budža; otvor na zabatu se naziva i prozorić, pendžerak, pendžerić i sl. Ovi prozorići slikani na zabatima u Lovćencu objašnjavaju zašto im ne pristaje naziv badža.
 


Savino Selo – ovde sam video i nekoliko ovakvih kibli kakve drugde nisam video.


Savino Selo – krov je rekonstruiasan, sokla takodje, ali su ukrasi na fasadi u izvornom obliku i biće sačuvani – rekao nam je vlasnik.


Temerin


Povremeno se naidje i na ovakve, gipsane rozete, ali uglavnom na kućama koje imaju pretežno karakteristike gradski kuća.
 


Mali Iđoš


A ovakve češće nalazimo na nostalgičnim slikama naših sela nego one sa pendžerićima i raskošnijim ukrasima fasada.

Autor: Nenad Glišić
Datum: 15, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *