Kuće arhitektura Daščani zabati

 

DAŠČANI ZABATI

Zidani zabati, 'čisti' ili ukrašeni (kible) sada preovlađuju. No, po svemu sudeći, do tog graditeljskog rešenja stiglo se preko jednostavnijeg i jeftinijeg zabata – zabata od dasaka.

Možda to vrlo lepo ilustruje selo Lug koje je nastalo u prvoj deceniji XX veka. U taj deo Srema (od Suseka prema obroncima Fruške Gore oko 4 kilometra) doselili su se Slovaci iz Bačke, s druge strane Dunava. Očigledno su bili siromašni o čemu i danas svedoče i kuće, mnoge podignute još u to vreme.
 


Najveći deo kuća u Lugu koje i danas postoje, je od naboja ili čerpića. No, dosta od tih kuća je vremenom dodatno uredjena i ulepšana, ali na nekima (i na ovoj na slici dole) ostao je zabat od dasaka, verovatno napravljen u vreme podizanja kuće.
 


Daščani zabati se ne viđaju ravnomerno po Vojvodini. Nešto češće se na njih naidje na području od Bečeja do Sente.
 


Bečej


I još jedna iz Bečeja, par kuća dalje, sa skoro identičnim zabatima.


U ovom delu Vojvodine nailazi se na daščane zabate koji su manje ili više ukrašeni.

Ukrašavanje se, što se lako i vidi, postizalo krojenjem i slaganjem dasaka tako da formiraju geometrijske figure.
 


Ova kuća u Molu …


… i ova Bačkom Petrovom Selu imaju slično ukrašene zabate.


Daske na zabatima koje sada vidjamo su, bez izuzetka vrlo stare. Kao su zabati sa novim daskama izgledali, možemo samo da zamišljamo.
 


Ada – manji ukrašeni deo je u temenu zabata.


Senta


Još jedan iz Sente.


Kao što se iz slika kojima sam ilustrovao ovu vrstu zabata vidi, oni su na siromašnijim, paorskim kućama, postavljenim 'na duž', 'na brazdu'.

U knjizi 'Terminilogija kuće i pokućstva u Vojvodini' Gordane Vuković kaže se i sledeće:

''Mada je u upitniku (koji je služio u ispitivanju) postojalo pitanje koje se odnosilo na imenovanje 'zabata od dasaka', ovakav podatak dobili smo samo u jednom mestu. Budući da se ovakav zabat već odavno ne pravi, verovatno je zaboravljen i njegov naziv, pa smo zabeležili samo leksemu kara-tavan.''

Autor: Nenad Glišić
Datum: 15, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *