Kuće arhitektura

 

Ukrasi i simboli

Na pročeljima seoskih kuća češće viđamo ukrase ili simbole, no što se viđaju kuće 'bez ičega'.
 


Kuća u Molu


Kuća u Krčedinu


Najčešći su ukrasi koji se mogu praviti šestarom – kružni oblici i i figure na bazi kruga. Vidi se da su ovakva ukrašavanja rađena u svežem malteru.
 


Kuća u Novom Slankamenu


Detalj kuće iz Novog Slankamena


Kuća u Vojki


U gornja dva slučaja se vidi da su za ukrašavanje korišćeni gotovi reljefi izliveni od gipsa.

Zanimljivo je da je, po svemu sudeći, ove dve kuće radio isti majstor. Ona iz Vojke je tri godine mladja. To zaključujem po tome što su u oba slučaja ukrasi u temenu postavljeni iznad, na prvi pogled skoro identično obrađenih površina oko badža.

 


Kuća sa kućerkom u Rumenki


Detalj kuće u Rumenki


Druga kuća u Rumenki


Pored geometrijskih likova, ukrasi su manje ili više stilizovani floralni motivi. Ove kuće u Rumenki nisu udaljene, a obe imaju za ukras listove, pretpostavljam od suncokreta. I ovde je izgleda isti majstor u pitanju – ne samo po ukrasu nego i po neuobičajenom završetku vrha kible.

Lavovi su najčešće korišćene od životinja za ukrase.
 


Na ovoj kući u Novoj Gajdobri reljefi lava su na oba kraja fasade.


Detalj kuće u Novoj Gajdobri


Kuća u Erdeviku iz 1892.


Kuća u Erdeviku se polako obnavlja pa ne mogu da zaključim da li su ukrasi originalni ili su dospeli sa nekog drugog mesta.


Detalj sa kuće u Crepaji


Koiko me služi sećanje, u Crepaji sam video jedini slučaj da je riba poslužila kao simbol ili ukras na kući. A selo nije na reci. Riba me potseća na karaše, a ne reka Karaš nije baš u blizini.

Na kućama se vidjaju i simboli. Pošto u seoskim kućama nisu živeli oni koji su imali grbove, nailazio sam na različite simbole.
 


Kuća u Kovilju


Pored ove kuće sam često prolazio ali sam tek ove zime, kad nije bilo lišća, iz kola zapazio nešto što je ličilo na grb. Stao sam, razgledao ali ni uz pomoć komšija kuće sa grbom nisam uspeo da nešto zaključim. Fotografisao sam iz više uglova jer je niz naslaga od krečenja sakrio detalje.
 


Grb na kući u Kovilju


Proučavajući uvećane snimke raspoznao sam dva štita – sa srpskg grba i štit sa hrvatskom šahovnicom. Pregledao sam grbove na internet da budem siguran – radi se o grbu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Pošto se na kući i godina gradnje (negde odmah po završetku I svetsko rata) poklopila sa vremenom postojanja Kraljevine SHS, uspešno sam rešio misteriju.
 


Kuća u Opovu


'Misteriju' pentagrama na kući u Opovu iz 1938. nisam rešavao.
 


Na kući u Putincima je simbol zidarskog ceha, esnafa, pa je za pretpostaviti da ju je majstor za sebe gradio.


Kao ukrasi česti su i ljudski likovi. U ogromnom broju slučajeva to su likovi sa antičkih skulptura, masovno izradjivani od gipsa. Zbog njihove rasprostranjenosti sada ne stavljam sliku sa takvim ukrasima.
 


Kuća u Zmajevu


Kuća u Zmajevu, u sporednoj, zadnjoj ulici prema Sirigu mi je privukla pažnju.
 


Tri poprsja velikodostojnika, verovatno iz austrougarskog perioda, nekako mi ne pripadaju periferiji sela i relativno skromnoj kući, pa pretpostavljam da su prvobitno bila negde drugde.

Autor: Nenad Glišić
Datum: 15, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *