„Rođeni iz trave“ – Oda ravnici

Kovilj: Protekle subote održana je u sali Kulturno-umetničkog društva „Laza Kostić“ u Kovilju promocija prve zbirke pesama koviljskog pesnika Ljubomira Kazimira pod naslovom „Rođeni iz trave“.

        Zbirku čini 60 pesama složenih u šest ciklusa: „Proleće“, „Leto“, „Jesen“, „Zima“, „Noć na selu“ i „Soneti“. Pesnik otkriva lepotu ravnice i u vreme kad ona baš i nije ugodna za život a to su zimske mećave, letnje žege i duge dosadne kiše, ali je sve to proživljeno u nekim starim, dobrim vremenima. Pesme su zato pune nostalgije, pomalo idilične i elegične, jer se i ravnica menja a s njom i ljudi. Ona vremena koja Ljubomir pamti, ostaće zauvek u ovoj knjizi. Dizajn korica uradila je Leposava-Beba Segedinac, slikarka, a ilustracije u knjizi Stevan Plavšić. Knjiga je objavljena u ediciji „Savremene pesme“ USKOR-a iz Beograda.

 


          O knjizi su govorili Miloš Anđelić, književnik, perdsednik Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju – USKOR-a iz Beograda i recenzent Mirko Žigić, književnik iz Gardinovaca. Stihove iz knjige čitali su Katica Galogaža, autor Ljubomir Kazimir, Mirko Žigić i nekoliko poštovalaca lepe pisane reči iz publike koji su oduševljeni pojedinim pesmama. Na kraju programa su i prisutni pesnici govorili svoje stihove. Druženje je završilo koktelom, uz muziku tamburaškog orkestra Bore Ilića.

 


          Ljubomir Kazimir je rođen 1954. godine u Žablju. Pesme piše još od školskih dana. Ovo mu je tek prva zbirka pesama, ali je u pripremi i sledeća zbirka u kojoj će biti pesme i kratke priče. Član je Društva „Šajkaška“ i „Koviljskog kulturnog kruga“ koji deluje kao ogranak USKOR-a.


          Živi i stvara u Kovilju.

 

 

Elegija

 

Plače vetar
suzama kiše
nad napuštenim

salašima.

 

Bespomoćno zavija pas,
ostavljen, sam
u mrkloj noći,
tražeći gazdu
koji je otišao
i više neće doći.

 

Pust je,
razrovan put
i gubi se
u daljini,
dok kiša
tragove spira,
u ovoj noći
punoj nemira.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 09, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *