Sećanje na Velinku

Šajkaš: Aktiv žena koji deluje pri Kulturno-umetničkom društvu „Šajkaš“ organizovao je proteklog ponedeljka književno veče posvećeno nedavno prminuloj pesnikinji, članici ovog Aktiva, Velinki Janić Karanović pod nazivom „Sećanje na Velinku“.




        U Svečanoj sali Mesne zajednice okupili su se, uz članove Aktiva, rođaci, prijatelji i pesnici iz Šajkaša, Gardinovaca i Kovilja. Kroz priču onih s kojima se najviše družila i koji su je najbolje poznavali evocirane su uspomene od zajedničkih školskih dana pa do poslednjih trenutaka njenog života, a stihovima je iskazivana njena neizmerna ljubav prema bogu, ljudima i zavičaju.
          Velinka Janić Karanović je rođena u Gardinovcima 5. marta 1940 godine, gde je provela detinjstvo i završila osnovnu školu. Tu sklapa brak i sa suprugom Jovanom dobivaju ćerku Ružicu. Sa porodicom odlazi 1966. godine u Nemačku i zapošljavaju se u čuvenoj fabrici „Mercedes“, gde su radili do penzije. Po penzionisanju vraćaju se u Gardinovce.
          Pesme je pisala još od školskih dana, a intenzivnije od kraja devedesetih godina prošlog veka. Objavila je šest zbirki pesama: „Sanjarim“ (2002.), „Put lepe reči“ (2003.), „Kad spoznaš“ (2004.), „Rastopljeni biseri“ (2005.), „Odsjaj“ (2007.), „Tajanstvo“ (2008.), a u pripremi je i sedma zbirka koja će izaći posthumno.
          Bila je član Društva „Šajkaška“ i Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasejanju – USKOR iz Beograda, Ogranak „Koviljski kulturni krug“.
          Nakon teške bolesti preminula je u Berlinu 25. septembra 2009. godine, a sahranjena u Gardinovcima pored svog ranije preminulog supruga Jovana.

Autor: Nikola D. Turajlić
Datum: 05, 11, 2009.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *